Публикация

Д-р Г. Коларова: За да иде на лекар, българинът често вади пари от джоба си

Д-р Г. Коларова: За да иде на лекар, българинът често вади пари от джоба си

Трябва да има национален скрининг за рак на гърдата, смята директорът на Първа САГБАЛ „Св. София”


Първа САГБАЛ „Света София” организира информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата през октомври. Тази година в инициативата участват общо 13 болници. Специалисти от София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна ще преглеждат безплатно, след предварително записване. 

По темата, веднага след като станаха ясни имената на лечебните заведения, които са част от инициативата, разговаряме с д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Света София”.

Д-р Коларова, вашата болница организира профилактична и информационна кампанията за рак на гърдата за пета поредна година. Каква е целта й?
Все повече млади жени заболяват от карцином на млечната жлеза. Това, което ние виждаме в ежедневната си практика, е, че когато по-рано е хванато заболяването, стадирането е такова, че позволява една адекватна и цялостна терапия, тогава изходът е по-успешен. Жените се излекуват на 100%.

Кампанията е един вик, апел към хората, да посещават редовно специалистите в тази област. 

Българинът, за да отиде на лекар, дори когато е болен, вади пари от собствения си джоб. Публичният ресурс, който се харчи у нас за здравеопазване, е най-ниският в цяла Европа. Според мен трябва да се организира национален скрининг за рак на гърдата, защото жената е тази, която ражда децата, която продължава поколението. Тя е най-важната и грижите за нея трябва да са специални.

Какви са вашите наблюдения - отговорна ли е българската жена към своето здраве? 
Определено българката разбра колко важна е профилактиката – не само по отношението на рака на гърдата, но и като цяло. Прави ми впечатление, че младите жени, младите хора са по-отговорни, може би, защото са по-информирани, отколкото сме били ние, нашите родители. Понякога изпадат даже в крайност, четейки, имайки достъп до интернет. 

Колко жени са прегледани във вашата болница в рамките на инициативата през 2016 г.?
По време на миналогодишната кампания в Първа САГБАЛ „Св. София“ са прегледани 248 жени. 167 от преминалите са били на възраст под 50 години, а 81 – над тази възраст. Открити са 7 случая на доброкачествени заболявания при пациентки под 50-годишна възраст и един случай на карцином при жена над 50 г. През 2016 г. най-младата пациентка с карцином на гърдата, диагностицирана при нас, е на 25 години. 

Каква е статистиката за страната – колко жени годишно се разболяват от рак на гърдата?
Заболяват около 3500, умират над 1200 жени. Това е по информация, която Националният статистически институт предоставя към Евростат. Смъртността от рак на гърдата през 2016 г. сред жените у нас е 34,1 на 100 000, а предходната година е била 35,6 на 100 000 жени. Прави впечатление, че има много заболели над 55-годишна възраст. 

Автор: Татяна Вълкова

Коментари