Публикация

Д-р Г. Коларова: За да иде на лекар, българинът често вади пари от джоба си

Д-р Г. Коларова: За да иде на лекар, българинът често вади пари от джоба си

Първа САГБАЛ „Света София” организира информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата през октомври. Тази година в инициативата участват общо 13 болници. Специалисти от София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна ще преглеждат безплатно, след предварително записване. 

По темата, веднага след като станаха ясни имената на лечебните заведения, които са част от инициативата, разговаряме с д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Света София”.

Д-р Коларова, вашата болница организира профилактична и информационна кампанията за рак на гърдата за пета поредна година. Каква е целта й?
Все повече млади жени заболяват от карцином на млечната жлеза. Това, което ние виждаме в ежедневната си практика, е, че когато по-рано е хванато заболяването, стадирането е такова, че позволява една адекватна и цялостна терапия, тогава изходът е по-успешен. Жените се излекуват на 100%.

Кампанията е един вик, апел към хората, да посещават редовно специалистите в тази област. 

Българинът, за да отиде на лекар, дори когато е болен, вади пари от собствения си джоб. Публичният ресурс, който се харчи у нас за здравеопазване, е най-ниският в цяла Европа. Според мен трябва да се организира национален скрининг за рак на гърдата, защото жената е тази, която ражда децата, която продължава поколението. Тя е най-важната и грижите за нея трябва да са специални.

Какви са вашите наблюдения - отговорна ли е българската жена към своето здраве? 
Определено българката разбра колко важна е профилактиката – не само по отношението на рака на гърдата, но и като цяло. Прави ми впечатление, че младите жени, младите хора са по-отговорни, може би, защото са по-информирани, отколкото сме били ние, нашите родители. Понякога изпадат даже в крайност, четейки, имайки достъп до интернет. 

Колко жени са прегледани във вашата болница в рамките на инициативата през 2016 г.?
По време на миналогодишната кампания в Първа САГБАЛ „Св. София“ са прегледани 248 жени. 167 от преминалите са били на възраст под 50 години, а 81 – над тази възраст. Открити са 7 случая на доброкачествени заболявания при пациентки под 50-годишна възраст и един случай на карцином при жена над 50 г. През 2016 г. най-младата пациентка с карцином на гърдата, диагностицирана при нас, е на 25 години. 

Каква е статистиката за страната – колко жени годишно се разболяват от рак на гърдата?
Заболяват около 3500, умират над 1200 жени. Това е по информация, която Националният статистически институт предоставя към Евростат. Смъртността от рак на гърдата през 2016 г. сред жените у нас е 34,1 на 100 000, а предходната година е била 35,6 на 100 000 жени. Прави впечатление, че има много заболели над 55-годишна възраст. 

Автор: Татяна Вълкова

Коментари