Публикация

Д-Р АНГЕЛ РАДЕВ: БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ ВЕЧЕ СЕ ЛЕКУВАТ БЕЗКРЪВНО

Повечето хора отлагат решаването на проблема, страхувайки се от операция. Важно е да се знае, че благодарение на съвременните технологии разширените вени вече се лекуват безкръвно, казва ангиологът д-р Ангел Радев


Д-р Радев, в началото бихте ли ни запознали със същността на проблема с разширените вени. Какво представлява заболяването и какви са основните му прояви?

Всъщност разширените вени са изява на т. нар. хронична венозна болест. Клинично се проявяват с тяхното разширяване, удължаване, извиване и изпъкване над нивото на кожата. Те могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на краката. Като основни симптоми можем да посочим тежестта, болката по хода на вените и отоците по краката, особено в края на деня, както и сърбежа, мускулните крампи и кожните промени предимно в областта на глезените. Като основна причина за появата на разширени вени е вродената слабост на съединителната тъкан, която е част от структурата на венозната стена. Ако имате родител с разширени вени, вероятността да се появят и при вас е много висока. Механизмът на появата на разширените вени е свързан с нарушената функция на венозните клапи, които са разположени във вътрешността на вените. Основната функция на тези клапи е да възпрепятстват връщането на венозната кръв обратно към краката, която нормално трябва да се движи към сърцето. Дисфункцията на тези клапи води до покачване на налягането във венозната система, което постепенно води до поява на разширени вени.

Вярно ли е, че честотата на заболяването е доста висока?

Да, вярно е. Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка, което ги нарежда до социално значими заболявания като артериалната хипертония и захарния диабет. По статистически данни около 30% от човешката популация в световен мащаб страда в една или друга степен от разширени вени. За България статистиката сочи, че между 30-40% от жените и около 20% от мъжете имат някаква форма на хронична венозна болест. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти, като решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта, когато качеството на живот на страдащия е силно влошено. През последните години поради бурното развитие на високите технологии, промяната в работния режим и стила на живот на много хора честотата на венозните заболявания расте, като прогнозите са, че в бъдеще тази тенденция трудно ще се промени.

Какви са начините за профилактика на заболяването?

Редно е да се спазва определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Трябва да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение. Именно затова заболяването е често срещано при офис служители, учители, хирурзи, стоматолози, програмисти, счетоводители, фризьори, готвачи и др. Хора, практикуващи тези или подобни професии е добре да носят медицински ластични чорапи, които могат да се купят в аптеките или в санитарните магазини. Излагането на високи температури (напр. сауна, парна баня, топли басейни, топли помещения и т.н.) също влияе негативно на вените. Хормоналните контрацептиви, нерационалното хранене, тютюнопушенето, неудобните дрехи и обувки са други причини, които могат да бъдат избегнати от пациентите. 

Бихте ли посочили няколко полезни и практични съвета против появата на разширени вени?

Има определен набор от лесни и практични упражнения, които могат да бъдат прилагани дори и в офиса. Много просто за изпълнение упражнение например е повдигането на стъпалата на пръсти –  поне 20-30 повторения. Хубаво е да се прави на всеки час, особено от хора, които работят дълго на бюро и не се движат активно по време на работния ден. Друг полезен съвет е вечер, когато сте пред телевизора или четете, да повдигате краката на високо. Може също, когато се къпете, накрая да обливате с хладка вода краката си. Това са мерки, които имат облекчаващ ефект, но все пак е важно да се отбележи, че ако вече имате разширени вени е редно да се консултирате със специалист, защото само с упражнения, хапчета, хранителни добавки, кремове и компресивни чорапи няма да се реши проблемът ви.

Споменахте хранителните добавки. През последните години популярността им сериозно нарастна. Какво е мнението Ви за мястото им при лечението на разширените вени?

Въпросът, който поставяте, наистина е важен. В интернет пространството и в медиите има доста заблуждаващи реклами на чудодейни хранителни добавки, които уж лекуват разширени вени. Но истината е, че няма нито едно лекарство или добавка, която да може да лекува вече появили се разширени вени. Това е все едно някой да ви каже, че може да се лекува херния само с хапчета. Би било добре, ако можеше, но не може! Добавките и лекарствата могат да имат единствено облекчаващ (в най-добрия случай), но не и лечебен ефект. Препоръчвам на хората да не вярват сляпо на реклами, а да се консултират със специалист.

При какъв специалист трябва да потърся помощ, ако имам съмнение за проблем с вените?

Тъй като истинското състояние на вашите вени невинаги е видимо, е редно да се консултирате с квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург), който да осъществи клиничен преглед и прецизна доплерова диагностика на венозната ви система. Доплеровото изследване  е абсолютно безвредно и безболезнено. Именно чрез него се установява в коя част на венозната система има увредени венозни клапи, които са причина за появата на разширени вени в дадена област. Разпространена грешка е да се стартира лечение само на видимите разширени вени без да се направи прецизно доплерово изследване на венозната система, защото по този начин се лекува само последствието, но не и причината.

Наличието на разширени вени означава ли, че задължително трябва да се проведе оперативно лечение?

ВВажно е да отбележа, че благодарение на съвременните технологии разширените вени вече се лекуват безкръвно. Вече и в България се прилагат световните практики за т.нар. „безкръвно“ лечение. През последното десетилетие оперативното лечение постепенно бе изместено от съвременните минимално инвазивни методи поради множеството предимства, които имат. В практиката си прилагам само съвременните „безкръвни“ методи за лечение, които включват лазерната аблация, склеротерапията, както и най-новия американски метод, наречен механо-химична аблация. При извършването на тези процедури се използва само местна упойка и пациентът е в пълно съзнание. Лечението е бързо, ефективно и безболезнено, без болничен престой, като още на следващия ден пациентът може да се върне към ежедневните си дейности.

Какво всъщност представляват неоперативните методи за лечение на разширени вени?
Основният принцип на тези съвременни техники е, че при тях няма оперативни разрези и се използва само локална упойка. Лечението се провежда единствено през една малка 3-4 мм дупчица в крака, през която се вкарва специален катетър, с който се третира засегнатия участък посредством лазерна енергия или радиофреквентен ток. Друг минимално инвазивен метод е склеротерапията, при която в увредените вени се вкарва със спринцовка специален склерозиращ разтвор, който води до слепване и фиброзиране на венозната стена. Като основни предимства на тези методи можем да посочим липсата на обща упойка, липсата на оперативни разрези и болка, както и бързия възстановителен период, което ще рече, че още на следващия ден пациентът може да се върне на работа. През последното десетилетие тези методи драстично промениха лечението на разширените вени и почти изцяло изместиха оперативното лечение, като в практиката постепенно навлизат нови и нови методи. Повечето хора отлагат решаването на проблема, страхувайки се от операция. Тоест, отново повтарям, пациентите трябва да знаят, че разширените вени вече не означават операция. Съветът ми е да търсят навременно решение на проблема си, без да се страхуват и без да го отлагат във времето с риск за потенциални усложения на заболяването.

 

Повече информация, свързана със съвременното лечение на разширени вени, може да прочетете на уебсайта на клиниката на Д-р Радев: www.varixclinic.bg

 

Телефони за контакт и записване на часове:

02/404 85 75

0882 102 120

(от 9.00 до 17.00 ч. в делнични дни)

 

 

Д-р Ангел Радев завършва медицина през 2007 г. в Медицинския университет в София. Има защитена специалност по ангиология (съдова медицина). Сертифициран специалист по ултразвукова съдова диагностика, ендовенозна лазерна аблация, механо-химична аблация и склеротерапия на разширени вени. Професионалният му път започва в Отделението по съдова хирургия и ангиология на Националната кардиологична болница. В следващите години работи последователно в болница „Токуда“ и Сити Клиник. През 2014 г. създава Сектор по Ангиология и миниинвазивно лечение на разширени вени в МБАЛ „Надежда“, като понастоящем е консултант към болницата. През 2019 г. основава и най-голямата в България специализирана клиника за лечение на венозни заболявания - Варикс Клиник - венозен лазерен център. Основен акцент в работата му е миниинвазивното лечение на разширени вени, съдовата диагностика, профилактиката и лечението на артериалните и венозните заболявания, както и скрининга и профилактиката на атеросклерозата. Специализирал е в САЩ, Австралия и Германия в областта на съвременното лечение на венозните заболявания. Участвал е в множество международни обучителни курсове и конгреси. Член е на Българското дружество по съдова хирургия и ангиология, Националното дружество по ангиология и флебология и на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.

Коментари