Публикация

ДПХ и androgenetic alopecia

ДПХ и androgenetic alopecia

Андрогенната алопеция говори за увеличена простатна жлеза.


Проучвания* показват, че доброкачествената хипертрофия на простатата е свързана с оплешивяване тип андрогенна алопеция (androgenetic alopecia и alopecia androgenetica). Данните са потвърдени чрез измерване обема на простатата чрез трансректален ултразвук и на уринарния поток чрез уринарна флоуметрия при 400 участници. Констатирана е връзка между ранната начална алопеция и увеличената простатна жлеза. Предполага се, че причината е патофизиологично сходство (и двете са андроген-зависими състояния).

Бъдещите проучвания ще изяснят дали лечението на увеличената простата ще се отрази положително на процеса на оплешивяване. Но със сигурност мъже, които имат началните симптоми – оредяваща и падаща коса във фронталната част на главата трябва да започнат и с профилактичните прегледи при уролог, за да следят за здравето на простатата си.

 

*Benign prostatic hyperplasia, metabolic syndrome and androgenic alopecia: Is there a possible relationship? Naglaa F. AgamiaTamer Abou Youssif,, Abeer El-Hadidy, and Amr El-Abd

Коментари