Публикация

МЗ изпаща свои юристи и икономисти в МБАЛ-Враца

МЗ изпаща свои юристи и икономисти в МБАЛ-Враца

В момента министерството приоритетно работи за оздравяването на лечебното заведение, изтъкна Лидия Нейчева


Заставам като гарант, че ще получавате навреме такива заплати, които отговарят на изработеното от вас по здравна каса. Възнагражденията ви за следващия месец ще бъдат изплатени в срок, като преди това ще получите и процентния остатък от предната заплата. Вие имате семейства и деца и няма как това да се неглижира.

Това каза заместник-министърът на здравеопазването магистър-фармацевт Лидия Нейчева на работещите във врачанската болница. Тя обясни, че Министерството на здравеопазването в момента приоритетно работи за оздравяването на лечебното заведение.

С целенасочени действия сте доведени до състояние, независещо от вас и извън контрола ви. В това положение са няколко областни здравни структури и буквално, без да преувеличавам, в момента има нужда от инжекция адреналин в сърцето на врачанската болница, отбеляза Лидия Нейчева.

В краткосрочен план Министерството на здравеопазването работи за вдигане на запорите, предоговаряне или преустановяване на неизгодните договори и вземане на нисколихвен дългосрочен кредит, коментира зам.-министърът и подчерта, че болницата във Враца има кадрови и професионален капацитет да заработва близо милион приход по здравна каса месечно. За да проработят обаче краткосрочните мерки на МЗ, здравната структура трябва да работи на пълни обороти и в пълен обем.

Зам.-министър Нейчева пое ангажимент до седмица да бъдат доставени лекарства и консумативи за нуждите на болницата.
Тя беше категорична, че лечебното заведение ще бъде запазено в настоящата си структура, за да продължава да бъде гръбнак на здравеопазването за 180-те хил. граждани на областта.

Това, което видях, неприятно ме изненада – от 2013 г. до 2015 г. са трупани по 2 млн. дългове на година, като отделно от това има просрочия, възлизащи на 7 млн. лв. Прави впечатление, че и тук заварваме договори в съотношение 85% спрямо 15% в полза на частни структури, като този ощетяващ феномен не е прецедент, а е практика в градове като Ловеч, Враца, Кюстендил и други, посочи зам.-министър Нейчева.

МЗ ще изпрати свои юристи и икономисти - външни на врачанската болнична структура експерти, които да анализират състоянието на лечебното заведение и да предложат допълнителни оздравяващи механизми.

Ще бъде свикано и общо събрание на акционерите, като целта е министерството да има свой представител в борда на директорите на болницата.

По отношение на дългосрочните мерки се водят разговори между здравния министър проф. Николай Петров, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, като се търси общо решение за стабилизиране на областните болници в страната.

Трябва всички политически сили да положат усилия не само за връщане на болницата във Враца към нормалността, а и като цяло за оздравяване на областните болници. Здравето няма цвят и Министерството на здравеопазването ще разчита на подкрепа от всички страни, изтъкна Лидия Нейчева.

На срещата присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова, които изразиха подкрепа към действията, предприемани от здравното министерство. 

„Факт е, че за първи път от последните две години има реални действия по отношение на финансовото състояние на Многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев“, подчерта кметът Калин Каменов.

Коментари