Публикация

Д-р Сираков: Пациентът да има достъп до модерни операции у нас, не да плаща в пъти повече в чужбина

Д-р Сираков: Пациентът да има достъп до модерни операции у нас, не да плаща в пъти повече в чужбина

Лекарят получи медицински „Оскар“ за уникална интервенция при 10-годишно дете 


Д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ получи снощи медицински „Оскар“ в категория „Иновации“ за това, че извърши уникална мозъчна операция на 10-годишно момиченце през артерия на крака му.

Д-р Сираков подчерта, че това признание не е само за него, а за целия екип на здравното заведение.

Не съм очаквал толкова рано да се докажем, да ни признаят и да ни оценят по този начин и съм много щастлив, че се случи. Резултатите говорят. В „Образна диагностика“ на „Св. Иван Рилски“ ние сме един голям екип, изцяло от млади хора. Ако го нямаше този екип, нямаше да имаме тази подкрепа, тази възможност да работим и да постигаме резултати. Това е признание за екипната работа – наградата е за хората както от нашето отделение, така и от всички отделения, за директора, който винаги ни е подкрепял и създава условия да работим нормално и да не ни липсва нищо, отбеляза 32-годишният медик пред Нова телевизия.

Той поясни, че при 10-годишната Станимира е била открита сложна артерийно-венозна малформация, множество патологични шънтове (връзки) между артериите и вените, които компрометират нормалното мозъчно кръвообращение и по този начин самият мозък загива. 

Ако не бъдат прекъснати навреме, малко по малко се стига до летален изход на пациента. Преди две години изпратихме детето при проф. Море в Париж, където, благодарение на Фонда на лечение на деца, беше извършена първата част от лечението. Терапията не беше радикална, имаше остатък, който трябваше да се премахне с голяма сложност. Затова отново беше препоръчано да се направи операция в чужбина. Заради спешния порядък, нямаше време нито за транспортиране, нито за подготвяне на документи. След консултация и разяснения с родителите, решихме да направим следващата стъпка тук. В последващата кореспонденция с професора получихме поздравления, че сме се справили добре, на много високо ниво, разказа пред камерите д-р Сираков.

Той сподели, че усмивката на детето е най-голямата награда за екипа.

„Това е най-голямото признание. Най-хубавото чувство е да се прибереш вкъщи и да знаеш, че си свършил работата си и на другия ден ще видиш един здрав, доволен пациент, на когото си успял да помогнеш”, каза медикът.

Д-р Сираков допълни, че никога не е мислил за това да продължи своя професионален път извън страната.

Винаги съм смятал, че това, което научим в европейски държави, зад граница, трябва да го приложим у нас – българският пациент да има достъп до тези модерни интервенции, подчерта медикът и допълни, че осъществяването на иновативни операции в нашата страна е трудно, защото трябва да „се бориш с администрация, да се бориш за финансиране, за да получиш консумативи, които са ти нужни за лечението“.

„Най-важното е младите лекари да успеем да се докажем у нас, за да може българският пациент да има достъп до тези модерни интервенции и да не се налага да ходи в чужбина и да плаща в пъти повече за тях”, каза още д-р Станимир Сираков.

10-годишната Станимира имаше възможността да се „срещне” със своя спасител в ефир. Тя вече може да говори, да движи ръцете и краката си. Момиченцето страда от хидроцефалия. Животът й се преобръща преди около две години след припадък в класната стая. Тогава започва и тежката борба на семейството. Майката на момиченцето изрази огромна благодарност към д-р Сираков, а малката Станимира изпрати целувка на медика.

Коментари