Публикация

Полк. проф. В. Мутафчийски: ВМА е много активен участник в системата на националното здравеопазване

Полк. проф. В. Мутафчийски: ВМА е много активен участник в системата на националното здравеопазване

„Съвременната медицина е медицината, основана на доказателствата”, коментира ВРИД началникът на лечебното заведение


„Военномедицинската академия има стратегическо значение за България, защото е част от националната сигурност в състава на Въоръжените сили. Тя отдавна излезе извън рамките на тези си отговорности и е много активен участник в системата на националното здравеопазване. Над 80% от нейната дейност е свързана с цивилното население”.

Това заяви полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на годишната конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор”.

По време на форума той представи данни, свързани с проведените реформи във ВМА от 2014 г. насам.

„Към 30 юни 2014 г. болницата имаше дългове в размер на 227 милиона – главница и лихви. Това беше изходната точка на мениджърския екип на сегашния министър на здравеопазването проф. Николай Петров, чийто заместник бях аз”, подчерта проф. Мутафчийски.

„Нашата философия, когато поехме болницата, беше тя да бъде спасена, защото ние не стояхме на тази страна, че това е толкова стратегическа болница, че каквото и да стане с нея, държавата все ще я понася. Всичко има лимит на търпение”, заяви още началникът на ВМА и призна, че в началото всичко им изглеждало като мисията невъзможна.

След като били открити „пробойните”, започват и промените. След преговори с фирмите и проведена реформа по отношение на редица дейности, част от дълговете са стопени.

„След като се показахме като грижовни стопани, получихме и помощ от държавата. Спомняте си изказването на министър-председателя Бойко Борисов, който преди време заяви: ВМА спестиха 27 милиона лева, сега ще им дадем 20. Успяхме да издействаме цесия. Благодарение на всички тези стъпки, дълговете на болницата драстично намаляха”, поясни още проф. Мутафчийски. 

Той представи и статистически данни за намаляването на разходите, като от 70 милиона лева през 2014 г, през 2016 г. вече са били сведени до 53:

„Това е много сериозна крачка. Съвременната медицина е медицината, основана на доказателствата. На базата на огромни проучвания, които показват кое лечение е точното лечение. И когато това нещо се вкара в една болница, тогава става защитимо за мениджъра.

„Как увеличихме приходите? За да има успешна формула на работа, трябва да има качествени специалисти. А за да са на лице, освен добри условия на работа, трудът им трябва да е овъзмезден. Затова въведохме избор на екип, чрез доболничната помощ също реализираме дейност, спешната също. Всичко това е отишло при хората, за да останат във ВМА”, коментира проф. Мутафчийски, подчертавайки, че качеството на лечебната дейност не е намаляло, а броят на пациентите се е увеличил.

След презентацията проф. Мутафчийски получи поздравления от присъстващите на форума за впечатляващите резултати, които е представил.

„Явно може да се намерят модули. Когато човек има желание и започне да мисли как може да излезе от дадена ситуация, може би ще се намери изход и начин на поведение, което е факт”, коментира председателя на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Коментари