Публикация

БЛС: Да се създаде отделна сметка за здравните осигуровки на населението

БЛС: Да се създаде отделна сметка за здравните осигуровки на населението

Съсловната организация се срещна с представители на парламентарната група на БСП и „Обединени патриоти“


На 10 и 11 октомври в Народното събрание ръководството на Българския лекарски съюз се срещна с депутати от БСП и коалиция „Обединени патриоти“. На заседанието председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев представи предложенията на БЛС за промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. и постави акцент върху необходимостта да бъдат защитени предложенията на съсловната организация за промени в Закона за здравното осигуряване. 

Д-р Грозев изтъкна, че повишение на цени се прави във всеки един сектор, освен в здравеопазването. 

„От десет години няма увеличение на цените на клинични пътеки в болнична помощ, въпреки повишената минимална работна заплата, всеобщото поскъпване на медикаменти и консумативи, както и амортизациите в лечебните заведения“, коментира той.

Председателят на БЛС подчерта, че съсловната организация се стреми единствено и само към повишаване качеството на здравната услуга, която към сегашния момент на цялостно недофинансиране на системата, неизплатената надлимитна дейност и липсата на остойностяване на медицинския труд, е с доста влошени параметри.
В центъра на обсъждането се постави основен акцент върху частичното изплащане на здравни осигуровки от държавата за служителите, включени в деветте категории лица, ангажимент на държавата. 

„Ако държавата започне да плаща редовно здравните осигуровки на служители в администрацията, системата значително ще се подобри“, единодушни бяха присъстващите на срещата.

Като мярка за прозрачност при управление на средствата в здравната система, от БЛС предложиха създаването на отделна сметка за постъпване на здравните осигуровки на населението. „По този начин ще гарантираме ползването на парите за здравни осигуровки по предназначение, ще внесем спокойствие в системата и ще постигнем прозрачност и рационалност при финансирането на здравната каса“, категорични са от БЛС.

Засегнат бе въпросът с неизплатената „надлимитна“ дейност към лечебните заведения, която ще постави във фалит голяма част от болниците. 

„От неизплатената надлимитна дейност около 65% е за оказване на спешна медицинска помощ. Като лекари, ние не можем да върнем спешен пациент с оправданието, че сме надвишили лимити. Наш дълг е да приемем и лекуваме всеки един нуждаещ се“, обясни д-р Грозев. В тази връзка, той се спря и на проблемите на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца и заяви, че не е редно в продължение на три месеца работещите там 600 души да получават само процент от заплатата си.

Поставен бе проблемът за продължаващото медицинско обучение на лекарите, като всички присъстващи на срещата се съгласиха, че е необходима промяна в закона за съсловните организации.

В отговор на поставените от БЛС проблеми, депутатите изразиха своята подкрепа. Тревожни бяха обаче относно случващото се в болничната помощ. 

„Не може да поставяме здравето на хората в ограничения и лимити. Необходима е промяна в цялостния модел на здравеопазване в държавата и въвеждане на допълнителен стълб на здравно осигуряване“, категорични са депутатите.

Коментари