Публикация

Безплатни прегледи за диабет в София

Безплатни прегледи за диабет в София

В градинката пред болница „Царица Йоанна-ИСУЛ” специалисти ще мерят кръвно налягане, кръвна захар и тегло 


Безплатни прегледи за превенция на диабет ще се проведат на 17 октомври от 10:00 часа в градинката пред УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” в София. Лекари ендокринолози ще извършват изследвания за кръвна захар, кръвно налягане, липиден профил, ще измерват теглото и обиколка на талията на всички желаещи да проверят здравословното си състояние. 

Прегледите са част от инициативата  „Заедно за превенция на диабета”, организирана от Българска диабетна асоциация и с подкрепата на Зона Фарма. 

Официалното откриване на събитието ще се състои от 10:30 часа, като в него ще участват: 
•    акад. проф. д-р Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА-София, председател на УС на Българската диабетна асоциация;
•    доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Като част от инициативата „Заедно за превенция на диабета” градинката пред университетската болница ще бъде облагородена с дръвчета, също така ще бъдат поставени и нови пейки, маси и кошове за смет. 

Целта на събитието е да осигури актуална, обективна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром, който е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания и от който у нас страдат около 2 млн. души. Според тревожната статистика с диабет тип 2 са диагностицирани 400 000 души у нас. С наднормено тегло се борят 3 100 000 българи, а със затлъстяване – 1 250 000. Очаква се след 2030 г. болните от диабет у нас да са между 11 и 14%.

Коментари