Публикация

Изследване: Инсулиновите помпи може да са по-добри от инжекциите при деца с диабет

Изследване: Инсулиновите помпи може да са по-добри от инжекциите при деца с диабет

Изборът често зависи от възрастта на малчугана, твърдят специалисти от Германия


Деца и тийнейджъри с диабет тип 1, които използват инсулинови помпички, може да имат по-добър контрол върху кръвната захар и по-малко усложнения от тези, които си инжектират инсулин, показа ново изследване в Германия, предаде Ройтерс. 
Диабет тип 1 е заболяване, което протича през целия живот. То се развива, когато панкреасът произвежда малко или спира да произвежда инсулин – хормон, който е нужен, за да позволи на кръвната захар да навлиза в клетките и да произвежда енергия. Хората с диабет тип 1 следят кръвната си захар през целия ден, като си инжектират инсулин, за да я контролират. В противен случай те рискуват усложнения като сърдечно и бъбречно заболяване.

Пациентите – следени 1 година

Всички пациенти в сегашното изследване използвали в продължение на поне една година инсулин или на инжекции, или с помпичка, обясняват от екипа на Университета на Аахен, Германия.

Изследователите прегледали данните за 14 460 пациенти с диабет под 20-годишна възраст, които използвали инсулинови помпи, както и за други 16 460 пациенти, които си инжектирали инсулин. Тези, които използвали помпи, били по-малко застрашени да развият опасно ниски нива на кръвна захар или живото застрашаващо натрупване на киселини в кръвта, което се случва, когато нивото на кръвна захар е твърде високо, обяснява д-р Роман Ховорка от Лабораторията за метаболитни изследвания към университета „Кембридж“.

 

    

 

Като цяло, опасно ниското ниво на кръвна захар, известна като хипогликемия, се среща при 9,55 на всеки 100 деца, които използват инсулинови помпи, и при 14 на всеки 100 деца, които са на инжекции, показват данните на изследването, публикувани в JAMA.  От друга страна, случаите на кетоацидоза – живото застрашаващо натрупване на киселина в кръвта, се среща при 3,64 деца на всеки 100, ползващи инсулинови помпи, сравнени с  4,26 деца на всеки 100, ползващи инжекции.

Изследването също така анализира показателя гликиран хемоглобин, който оценява средните нива на кръвна захар за предишните няколко месеца. По-високите стойности сочат по-лош контрол на кръвната захар за по-дълъг период от време. Гликираният хемоглобин е 8.04 процента за деца, използващи помпи, и 8.22 процента за деца на инжекции, сочат данните на изследването. Освен това, дневните дози инсулин също били по-ниски при използването на помпа в сравнение с инжекциите.

Изборът зависи от възрастта на детето

Инсулиновите помпички могат да подават инсулин по-постоянно от инжекциите, тъй като го правят бавно. Те може също така да са по-лесни за закрепване, обяснява д-р Саймън Хелър, изследовател на диабета в Университета на Шефийлд, Великобритания.

Според изследователите от екипа в Германия обаче помпичките невинаги са по-удобни и най-добрият избор зависи донякъде и от възрастта на детето, пише Ройтерс. 

 

 

„Мисля, че помпичките трябва да се предлагат масово на малки деца и хора, които страдат от хипогликемия по време на инсулиновата терапия. За юноши, особено такива, които срещат трудности при контролирането на своя диабет, помпите може да не са най-добрата опция“, коментира д-р Саймън Хелър.

Според проф. Едвин Гейл от Университета на Бристъл, Великобритания, нищо в изследването не казва, че родителите трябва на всяка цена да изберат терапията с помпичките като по-добра. Както и да се доставя в организма, ефективността на инсулина зависи от това колко добре пациентите се справят, за да доставят на организма си правилната доза в правилния момент, коментира той пред Ройтерс. Гейл подчертава, че помпичките работят много добре при някои пациенти, които имат подходящата подкрепа, но не са за всеки. 

 

Коментари