Публикация

Безплатни прегледи за ревматични заболявания в Пловдив

Безплатни прегледи за ревматични заболявания в Пловдив

Общопрактикуващите лекари у нас не разпознават симптомите, не дават направления за преглед при специалист, твърдят от пациентска организация


Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ ) започва информационната кампания Don’t Delay, Connect Today („Не отлагай, прегледай се днес“) по повод Световния ден за борба с артрита – 12 октомври. 

Тя е част от инициативата на Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР), която ще се проведе едновременно в цяла Европа. Целта е да бъде привлечено вниманието на обществото към ранната диагностика на ревматичните заболявания. ОПРЗБ е член на ЕУЛАР от 2011 г., а от 2015 г. председателят на организацията Боряна Ботева е член на борда на пациентското крило на ЕУЛАР.

В Пловдив кампанията, която обединява лекари, пациентски организации и здравни специалисти, включва безплатни прегледи за ревматични заболявания в две от най-големите болници. Те ще се проведат по следния график:

МБАЛ „Тримонциум“ - доц. Генева
Кога: 17 октомври от 10:00 - 12:00 часа
18 октомври от 13:00 - 15:00 часа
Къде: бул. „Цар Борис III Обединител” №126
За записване: 032/66 39 66; 032/63 20 77

УМБАЛ „ПЪЛМЕД“ – д-р Клинканов 
Кога: 24 и 25 октомври от 10:00 до 16:00 часа
Къде: ул. „Перущица” №1A, блок А, ет. 4, кабинет 404 
За записване: 032/607 349 или 070031033

Решихме да популяризираме кампанията и в нашата страна, като акцентираме върху значението на ранната диагностика. У нас основен проблем е, че общопрактикуващите лекари не разпознават симптомите, не дават направления за преглед при специалист, тъй като са ограничени административно. Човек се лута и живее дълго време с болките, докато стигне до правилния специалист, обяснява Боряна Ботева. 

Затова, освен безплатните прегледи, от организацията са подготвили и информационен щанд в Бизнес парк - София на 19 октомври (от 11:00 до 14:00 часа). Ранното поставяне на диагноза е ключ към предотвратяване на сериозни увреждания. За жалост при повечето заболявания диагнозата се забавя средно с 2 години - при ревматоиден артит, 5 години - при псориатичен артрит, 10 години - при болест на Бехтерев, отбелязват от пациентската организация.

Всеки, който има съмнение, че може да е с ревматично заболяване, ще има възможност да провери това със специален тест, разработен от ревматолог, по инициатива на ОПРЗБ. 
Тестът ще може да попълните на първия онлайн портал за най-честите автоимунни възпалителни заболявания www.probudise.bg.
Подробности за информационната кампания Don’t Delay, Connect Today („Не отлагай, прегледай се днес“), можете да следите на фейсбук страницата на ОПРЗБ, както и на сайта на организацията - http://www.revmatologia.org/.

Ако изпитвате болка в ставите и гърба, скованост, умора това може да е симптом на ревматично заболяване. Консултацията с ревматолог не бива да се отлага.

Терминът ревматични и мускулно-скелетни заболявания обхваща широк кръг състояния, като ревматоиден артрит, лупус, фибромиалгия, подагра, болест на Бехтерев и други.
Ревматичните и мускулно-скелетни заболявания засягат повече от 120 000 000 европейци, включително деца и новородени. В България пациентите са повече от 100 000 души. От тях около 30 000 са с болест на Бехтерев и около 60 000 - 70 000 - с ревматоиден артрит. Числата са приблизителни, защото няма официална статистика.

Ако ревматичните заболявания не се лекуват правилно и навреме, може да се стигне до затруднения в изпълнението на всекидневните дейности, влошаване качеството на живот и инвалидизация.

Коментари