Публикация

60% от личните лекари у нас - над 55 години

60% от личните лекари у нас - над 55 години

В момента има само един специализант по обща медицина


Над 50% от лекарите у нас са на възраст над 55 години. При общопрактикуващите лекари този процент е по-дори по висок - 60 на сто. В момента има само един специализант по обща медицина, който предстои да стане общопрактикуващ лекар. Средната възраст на медицинските сестри и акушерките в страната е над 53 години, а на фелдшерите – 55 години.

Информацията беше изнесена от заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова по време на кръгла маса в столицата, организирана от Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ.

Според д-р Павлова, когато системата е недофинансирана, лекари и медицински сестри работят на повече от едно място, принудени са да се трудят по-дълго.

"Ние се хвалим с това, че 95-годишни лекари продължават да работят. А дали това е за похвала", отбеляза д-р Павлова. Тя попита дали тези хора работят пълноценно, дали не са принудени да го правят заради ниските пенсии или все още искат да помогнат на лечебното заведение, на което са отдали труда си.

На форума участници от различни държави обсъдиха разликите в работното време на лекари и медицински сестри, рисковете на работното им място и условията на труд, информира БТА.

Изтъкнатата беше необходимостта от повишаване на информираността за психосоциалните рискове на работещите в сферата на здравеопазването. Според участниците това ще се постигне чрез комбинация от различни политически инструменти – законодателство, социален диалог, добри практики, корпоративни социални отговорности, икономически стимули. Те предложиха да се въведат добри практики и разбиране от страна на работодателите за намаляване на стреса, насилието и тормоза на работното място.

Нужно е да се направи анализ на действащата нормативна уредба в здравеопазването, с участието на държавата, общините и социалните партньори, с оглед на необходимостта от промени за подобряване на дейността по превенция на психосоциалните рискове в здравеопазването.

Коментари

Посещавам лекарите! Нещата са малко скрити! Глад за лекари,сега предстои! Всеки ден виждам,много неуредици,жалко! Дано всички от тези,които ни управляват и тези,които държат на добрия,бизнес реагират адекватно,защото се унищожаваме сами,когато се доказваме,но не архивира,или каквото е да е друго!