Публикация

Пенка Георгиева: Директорът на фонда за лечение притиска родители да оттеглят заявленията си

Пенка Георгиева: Директорът на фонда за лечение притиска родители да оттеглят заявленията си

По думите й имало опити за натиск и върху Обществения съвет на структурата


Директорът на Фонда за лечение на деца д-р Мариета Райкова оказва натиск върху родителите на тежко болни деца да оттеглят заявленията си.

За това сигнализира Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“ и член на Обществения съвет в сутрешния блок на bTV. По думите й целта е да останат само по-леки случаи и така новата директорка на структурата да подобрява имиджа си.

Пенка Георгиева разказа, че е разбрала за тази практика по време на заседанието на Обществения съвет в сряда, когато е взето и решението да не бъдат оперирани сиамските близнаци от Сливен.
Тя подчерта, че заключението на експертите не подлежи на съмнения и подобна интервенция ще застраши живота на децата, които сега са в „Пирогов” и вече не могат да дишат самостоятелно: „Според интердисциплинарната комисия от професори, доценти, лекари, разделянето не може да се осъществи – това са 17 души, сред които заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, това е елитът на българското здравеопазване”.

На заседанието в сряда имало и член на Обществения съвет, уважаван професор. Тя се опитала да разкаже какво точно се е случило на тази комисия, от която имало и протокол, защо е взето решение да не се оперират сиамските близнаци, но директорката на фонда я прекъсвала и настоявала веднага да се гласува. По думите на Пенка Георгиева трябвало да се стигне до скандал, за да могат другите членове да зададат въпрос по случая. 

„Ние не сме лекари и не можем да обсъждаме медицинската информация, не можем да вземаме отношение, защото не разбираме. Но ние, които не сме лекари, сме там, за да защитаваме правата на децата“, изтъкна тя.
Според нея е имало натиск от страна на новата директорка на фонда за прекратяване на дискусията. 

„Работа на директора е да подаде името на детето и ние да проведем дискусия. Д-р Райкова трябва да обясни защо прекъсваше професорката, защо прекъсваше мен и не ми даваше възможност да задам въпроси. Преди да гласувам, исках да бъда сигурна, че наистина сме направили всичко за тези деца и за тези родители“, подчерта Пенка Георгиева.

Първоначално си помислих, че е за да не се губи време, но, когато размислих, видях, че има голям проблем”, разказа тя и посочи, че на същото заседание имало три молби от родители за прекратяване на заявленията им за лечение на болни деца – при положение, че при предишните директори такива случаи били единични за целия мандат.

В един от тези случаи директорката на фонда искала прекратяване с мотива, че родителите не са дали нужните медицински документи – макар да става дума за изследване, за което трябва да се чака, а заявлението да е било подадено преди по-малко от месец.

В случая става въпрос за изследване с ядрено-магнитен резонанс. При хронично заболяване, когато такова изследване се прави по каса, отнема 2-3 седмици минимум. Родителите не могат да представят толкова бързо резултатите. Заявлението е подадено на 14 септември и директорката ни кара да го прекратим. Тя упражнява натиск върху Обществения съвет, коментира Пенка Георгиева.

Тя е категорична, че „се упражнява натиск и върху родителите за прекратяване на заявленията, с цел директорът да си повдигне имиджа и такива трудни деца, за които тя трябва да се грижи и фондът трябва да полага всички усилия, да бъдат изтласкани извън системата на фонда, за да може тя да си отчита само позитивните и разрешени случаи”.

На Пенка Георгиева се обадил и друг родител на болно дете, журналист от национална медия. Тя била обект на натиск от страна на администрацията на фонда: „Упражнява се натиск върху нея да оттегли заявлението си, защото детето й е „трудно”. Има такава инструкция. Обръщам се към здравния министър: Кой даде тези инструкции? Знаете ли какво се случва”. 

Пенка Георгиева вероятно ще напусне Обществения съвет след влизането в сила на новия му правилник, според който на членовете се забранява участие в обществени дискусии.

Може би това е последното интервю, което давам, ако се публикува тези дни този правилник. Там ще има един пиар, който ще заглажда имиджа на фонда, а никой няма да се интересува от децата и никой няма да смее да изнесе информация за този натиск, който се упражнява в момента върху родителите, подчерта тя.

Пенка Георгиева се обърна към родителите: „Не си прекратявайте заявленията - борете се. Директори идват и си отиват, вашето дете и вашето заболяване остават“.

Коментари