Публикация

НС не разреши да се разблокира бюджетът на НЗОК


Народното събрание отхвърли предложението на депутати от Коалиция за България за промени в Закона за бюджета на здравната каса за 2010 г. Законопроектът определяше увеличаване на разходите за здравноосигурителни плащания с 450 млн. лв. за сметка на намаляване на резерва на касата.

Депутатът от левицата д-р Евгений Желев определи отблокирането на резерва като „глътка въздух за здравеопазването”. Според него с актуализацията ще има повече пари за лекарства за домашно лечение, за медицински изделия, за медико-диагностична и за дентална дейност. Д-р Желев посочи, че в момента задълженията на болниците възлизат на 350 млн. лева заради липса на финансиране.

„Няма как да се направи реформа без пари и резултатите са налице”, допълни бившият здравен министър.

Михаил Миков (БСП) определи ситуацията в здравния сектор в момента като „болен здрав носи”.

„Кой ви дава право парите от здравноосигурителни вноски да не се връщат в системата за здравеопазване”, попита той. Депутатът допълни, че ако резервът не се отблокира, хората ще се демотивират да си плащат здравните вноски.
   
От ДПС заявиха подкрепата си за законопроекта. Според д-р Нигяр Джафер това е опит да се върнат отнетите пари за здравеопазване за 2010 г.
„Системата изнемогва без пари, които са изработени от лекарите и събрани от гражданите”, отбеляза Хасан Адемов.

От мнозинството обаче бяха категорични, че първо касата трябва да се реформира, защото иначе парите потъват в „черните дупки”.

„Колегите от Коалиция за България са направили едно предложение, но ние самите не знаем въз основа на какъв анализ са цифрите, които са предложили - 450 млн. лева. А защо не 850 млн. или 150 млн.?

В този аспект категорично смятам, че сега не е времето да дискутираме за промяна в бюджета на НЗОК”, отбеляза Менда Стоянова от ГЕРБ.

Управляващите отхвърлиха и предложението дискусията да се отложи, за да могат на нея да присъстват здравният министър проф. Анна-Мария Борисова и директорът на НЗОК д-р Нели Нешева.

Коментари