Публикация

България е домакин на Осмата югоизточна европейска конференция по муковисцидоза

България е домакин на Осмата югоизточна европейска конференция по муковисцидоза

Тя ще се проведе от 20 до 22 октомври


Тази година България е домакин на Осмата югоизточна европейска конференция по муковисцидоза, която ще се проведе от 20 до 22 октомври в парк-хотел „Москва“ в София. 
Организатор на събитието е Асоциация „Муковисцидоза“ – България

Първият ден на конференцията (20 октомври, петък) ще започне с кръгла маса, темата на която е „Проблеми, решения и добри лекарски практики при терапията на муковисцидозата в България“. Участие в нея ще вземат много национални и международни експерти от Англия, Белгия, Германия, Франция, Холандия, Косово, Словения, Сърбия, Турция, Македония, както и представители на федерацията на националните асоциации по муковисцидоза в Европа - Cystic Fibrosis Europe (CF Europe), Хилде де Кайзер, координатор на CF Europe, и Ник Медхърст, вицепрезидент на CF Europe за Източна Европа. 

Поканени са и представители на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Модератор на кръглата маса ще бъде Владимир Томов, председател на Национален алианс на хората с редки болести (НАХРБ).
Непосредствено след това в 11:30 часа ще се проведе пресконференция, на която ще бъде споделено становището, до което са достигнали експертите, участващи в кръглата маса, относно спазването на Европейския стандарт за лечение на муковисцидоза в България

На въпросите на медиите ще отговарят представителите на CF Europa, Асоциация „Муковисцидоза“ – България, председателят на НАХРБ, представител на медицинския център за лечение на пациенти с муковисцидоза в Македония – „KOZLE“ и други.

Денят ще продължи с работни срещи, на които ще бъде представена информация за основни мутации и диагноза муковисцидоза, неонаталния скрининг и дейността на Асоциация „Муковисцидоза“ - България.

През втория ден (21 октомври) ще се проведат основните лекционни панели, засягащи теми, свързани с диагностиката, лечението, рехабилитацията и психо-социалната подкрепа на пациенти с муковисцидоза, които ще бъдат представени от водещи чуждестранни експерти от Белгия (Ерик ван ден Бон и Maya Kirszenbaum), Чехия (Milan Macek), Турция (Bulent Taner Karadag), Англия (Крис Смит и Даниел Пекам), Франция (Maya Kirszenbaum) и Германия (Lutz Naerlich) и други.

През третия ден от конференцията ще се проведат ателие, посветено на физиотерапията, по време, на което специалист в тази сферата ще представи белгийския опит и ще проведе един практически workshop по темата.

Събитието е със свободен вход и е достъпно за специалисти, пациенти и техните близки, чрез предварително направена регистрация. 
Повече може да научите на сайта на организатора.
 

Коментари