Публикация

Хормоналната терапия може да е безопасна при жени с мигрена

Хормоналната терапия може да е безопасна при жени с мигрена

Няма данни за повишен риск от сърдечно заболяване и от инфаркт, сочи ново изследване в САЩ


Жените, страдащи от мигрена, може би ще могат безопасно да се подлагат на хормонална терапия за облекчаване на симптомите на менопаузата, показват резултатите от ново изследване в САЩ, съобщава изданието WebMD.

Проучването обхванало 85 000 жени. Не били открити никакви данни, че хормоналната терапия крие особени рискове за сърдечна атака или инсулт при тези, които страдат от мигрена.

Вероятността да се развие сърдечно заболяване досега бе повод за притеснения при предписването на подобна терапия заради данни от предишни изследвания на млади жени с мигрена. Те свързват хормоналните противозачатъчни с малък риск от инфаркт, особено при жени, чиито мигрени са свързани с т.нар. аура. Това най-често е временно замъгляване на виждането и поява на линии под формата на зигзаг или на ярки присветвания по време на пристъп.

Много по-малко е изследвано по отношение на рисковете от хормонозаместителна терапия, смята д-р Йелена Павлович, водещ изследовател в новото проучване. 

Какво показва изследването?

„Данните показват, че е безопасно жени с мигрена да използват хормонозаместителна терапия, що се отнася до тяхното сърдечно здраве“, коментира Павлович, която е асистент по неврология в колежа по медицина „Албърт Айнщайн“ в Ню Йорк.  Тя обаче подчертава, че остава в сила правилото жената първо да обсъди с личния си лекар какви са ползите и рисковете от хормоналната терапия в нейния конкретен случай, както и да се започне постепенно и с ниски дози.

 

 

Смята се, че мигрените засягат 1 от всеки 4 жени. За целите на новото проучване, Павлович и екипът й прегледали данните за жените, изследвани за ефектите на хормоналната терапия през 2002 г. Те установили, че от 85 000 участнички, които нямали регистрирани сърдечни заболявания или инфаркти, 8800 жени били страдали от мигрена. По време на самия период на проучването малко над 1100 жени като цяло развили сърдечно заболяване, инфаркт или кръвни съсиреци в краката или белите дробове.

В новото изследване учените не открили данни, че жените с мигрена са по-застрашени от другите да развият подобни усложнения. Страдащите от мигрена, които били подложени на хормонална терапия, не били изложени на по-голяма опасност от другите жени, на които били давани хапчета пласебо.

Какви са отзивите

Резултатите от новото изследване са окуражителни, коментира д-р Хума Шейк, асистент по неврология в Училището по медицина „Маунт Синай“ в Ню Йорк.

Преди време много от лекарите, лекуващи жени с мигрени, не биха прибегнали към хормоните като опция, припомня тя. „Сега обаче те вече са по-отворени за това. Отчасти това се дължи на факта, че сега хормоните се предписват в по-ниски дози в сравнение с практиката преди години.“

Нужни са по-нататъшни изследвания, за да се потвърдят тези открития и да се отделят жените с точно конкретен тип мигрена, които евентуално биха били подложени на риск при хормонална терапия при менопауза, коментира д-р Хума Шейк. Засега тя препоръчва лекарите да започнат с нехормонална терапия при лечението на симптомите на менопаузата. Ако жените обмислят да се подложат на хормонална терапия по време на менопаузата, трябва да се вземе предвид цялостното им здравословно състояние, включително дали при тях има рискови фактори за развитие на сърдечно заболяване и на удар като високо кръвно налягане и диабет.

Данните предстои да бъдат представени тази седмица на годишната среща на Обществото по въпросите на менопаузата на Северна Америка, което ще се проведе във Филаделфия, САЩ. 

Коментари