Публикация

Физиотерапевти в УМБАЛ „Пловдив“ лекуват все по-често млади пациенти

Йога прати 30-годишна жена в инвалидна количка


Есента е сезонът на дисковата болест, която се проявява със скованост в гръбнака, болки във врата, изтръпване на крайниците. Болковият синдром е остър, а пациентите подлежат на медикаментозно лечение и физиотерапия, заяви д-р Трендафила Тошева, началник на отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „Пловдив“. В последно време се забелязва подмладяване на болестта -  все повече млади хора идват при мен със сериозни оплаквания, посочи тя.

Най-засегнати са хората, които работят в офиси, на компютър, както и в производството – на конвейер, шивачки и т.н., те стоят неподвижно по 4-5 часа и рано или късно заболяват. Преди 20 години знаехме, че болестта се проявява след 50-55 години, но сега това правило отпадна, защото при нас лекуваме и 13-годишни деца. Пациентка в тийнейджърска възраст провежда редовно лечение в отделението, като при нея има и изтръпване на единия крайник. Момичето стига до болнично лечение след натоварване в час по физическо възпитание. Тъй като детето не тренира, а в училището се налага да изпълнява силови упражнения се провокира този инцидент.

Д-р Тошева разказа, че в момента в отделението се лекува и момче на 23 години с кръвоизлив в гръбначния мозък. Той е футболист и на една тренировка на 18 септември тази година вдига глава нагоре, получава силна болка в гърба и врата, изтръпват му и ръцете, но всичко отминава за десетина минути. На следващия ден отново отива на тренировка, рита с единия крак, при което усуква тялото си и отново получава изтръпване в ръцете и краката. На стадиона веднага му правят масаж, след който се оказва, че изобщо не може да мръдне и го докарват по спешност с линейка в неврологията на УМБАЛ „Пловдив“. Установява се кръвоизлив в шийния дял на гръбначния мозък. В момента пациентът провежда рехабилитация, а екипът на физиотерапията води битка да го възстанови напълно, защото е много млад. Има огромен шанс, защото и заболяването бе хванато навреме, коментира д-р Тошева.

Друга пациентка от Пловдив на около 30 години е доведена в отделението на инвалидна количка. Тъй като работи в офис по 8 часа всеки ден, иска да има двигателна активност и се записва на курс по йога. След третия сеанс се прибира вкъщи и изведнъж цялата изтръпва. Обажда се на тел:112, след прегледа с линейка по спешност е откарана и приета в болница, където се установява кръвоизлив в гръбначния мозък. Според невролозите инцидентът е провокиран от йогата.

„Залитането по йога от хора над 25-30 години е огромна грешка, защото в Индия от 3-годишни се учат на йога, а не след като организмът е завършил своето развитие. Упражненията са много драстични за областта на врата и гръбнака, усукванията също са много опасни. Добре, че пациентката беше слабичка и тежестта на тялото не бе довела до по-масивен инцидент, защото ако беше дори 60 кг, нямаше да можем да я възстановим“, коментира д-р Тошева. След 3-4 курса физикална терапия, става и започва да се движи сама, макар че й остава изтръпване в крайниците.

Усложненията от дисковата болест са изключително неприятни - водят до инвалидизация - парези, парализи и отпадна симптоматика, което изобщо не е желателно. Чрез нашата дейност – медицинска рехабилитация, постигаме максимална функционална годност и успешна ресоциализация на хората с увреждания, каза началникът на отделението. Отделението разполага с апаратна физиотерапия в следните сектори – електролечение, светлотерапия, лечение с ултрависока честота, инхалаторно ултразвуково лечение и сектор за кинезитерапия. Тук се извършва и ранна клинична рехабилитация - при леглото на болния в другите клиники на УМБАЛ „Пловдив“. Има разработени собствени алгоритми, по които работят рехабилитаторите.

При блокиране на гръбначния стълб се прави освобождаване на гръбначно-мозъчните коренчета чрез мануална терапия, а мускулатурата се релаксира. Ако това не е достатъчно, се прави апаратна програма в продължение на 7 дни. Когато проблемът е хроничен, терапията е добре да се провежда 2 пъти в годината.

Много е важно хората да разберат, че не бива да пресилват тялото си излишно, препоръча д-р Тошева.

 

Коментари