Публикация

Над 150 жени ще бъдат прегледани безплатно за рак на гърдата в УСБАЛО

Над 150 жени ще бъдат прегледани безплатно за рак на гърдата в УСБАЛО

Кампанията в здравното заведение продължава до 3 ноември


Поради големия интерес безплатните прегледи за рак на гърдата в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО) в София ще продължат до 3 ноември включително.

Лечебното заведение се присъедини към кампанията за борба с карцинома на млечната жлеза, която се организира от Първа САГБАЛ „Света София“, с подкрепата на Столичната община, Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата.

Само за една седмица над 150 жени са си записали час за преглед в УСБАЛО. Всяка една от тях ще получи и възможност за безплатна ехография, ако има нужда от такава, уточниха от здравното заведение.

С оглед социалната значимост на онкологичните заболявания специалистите в университетската болница ще продължават и занапред да провеждат кампании, свързани с развитието на профилактиката и повишаване здравната култура на пациентите.

Ракът на гърдата е сред най-честите онкологични диагнози. Всяка година в България от рак на млечната жлеза се разболяват около  4000 жени. Рискови фактори за развитието на болестта са възрастта, генетични мутации, ранна менструация, късно забременяване или липсата на такова, понижена физическа активност, наднорменото тегло, алкохолът, тютюнопушенето и други.

Ранното откриване на заболяването е ключово за успешното лечение. Затова всички жени от 20 до 40 години трябва веднъж годишно да се консултират с лекар, а ежемесечно сами да преглеждат гърдите си на базата на предварително получените знания. След  40-годишна възраст е възможно към прегледите да се добавят и профилактични рентгенови снимки на гърдите (мамография), като началото и интервалът се определят индивидуално след преценка на ползата и потенциалните рискове. След 50 години мамографиите са препоръчителни за всички жени, а изследването се покрива от НЗОК на всеки две години. Вашият лекар може да ви насочи и за други изследвания – например ултразвук, с цел уточняване на състоянието.

Всяка жена, която установи промяна в гърдите си, незарастващи ранички по зърната или хлътването им, наличието на тъмен секрет от зърната, немотивирана промяна в цвета на кожата на гърдите, опипващи се „бучки”, трябва незабавно да отиде при онколог. Тези промени не винаги означават поява на рак, но винаги са белег, че в гърдата нещо се случва, което налага изясняването му от специалист, допълват от УСБАЛО.

Коментари