Публикация

Болницата в Поморие затваря врати

Болницата в Поморие затваря врати

Кметът търси помощ от държавата


Многопрофилната болница в Поморие затваря врати. Причините - натрупани задължения и напуснал персонал, информира БНР.

Днес приключва лечебно-диагностичният план и приетите миналата седмица болни ще бъдат изписани, съобщи управителят на здравното заведение д-р Жени Караилиева. 
Приемът на нови пациенти е отменен.

От април лекарите и персоналът получават само 60% от трудовите си възнаграждения. Последно те са взели заплатите си за юли. 

Община Поморие осигурява финансиране на общинската болница, но парите са недостатъчни и здравното заведение продължава да трупа дългове. 

Това е един естествен процес за едно търговско дружество, в което приходите са по-малко от разходите. Тогава дружество е принудено да прекрати основната си дейност. Моделът на работа е такъв, че колкото повече работи една болница, толкова повече разходи генерира, коментира пред националното радио д-р Караилиева.

Нова телевизия информира, че кметът на Поморие Иван Алексиев ще търси помощ от държавата.

Основната причина за краха на общинските болници, в това число и поморийската, са поставените от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравноосигурените лица. Поставените ограничения обаче не се изчерпват само от здравноосигурените, а и от здравно неосигурените лица, които общинските болници са длъжни да приемат, за разлика от частните. С този надлимитен разход, по задължение и по презумпция, са натоварени общинските болници. Остарели клинични пътеки, неправилно разчетени стандарти, неравнопоставеността на общинските и частните заведения, са само части от големия общ проблем  – общинското и държавно здравеопазване“, изтъкват в съобщение до медиите от община Поморие.

Оттам уточняват, че общината е финансирала многопрофилната болница в града с близо 300 хил. лв. само през 2017 г., освен това поддържа сградния фонд и закупува нова апаратура. Лекарите обаче напускали заради неизплатените заплати. 

И още: „Общината не може да изплаща работни заплати на търговско дружество, каквото е МБАЛ-Поморие. Законови пречки обаче пречат и на болницата да работи като търговско дружество без ограничения и прави невъзможна конкуренцията й с частните болници. Намесата на държавата с адекватна политика е спешна!“.

Днес МБАЛ-Поморие затваря със задължения от 670 хил. лв., в това число са 80 хил. лв. неизплатени от НЗОК надлимитни средства. От общата сума около 370 хил. лв. са за текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици и 280 хил. лв. за заплати на персонала.

МБАЛ-Поморие не е фалирала. МБАЛ-Поморие затваря, защото няма персонал. Служителите напуснаха, защото, освен че нямат заплати от шест месеца, нямат и сигурност. Сигурността им е в ръцете на Министерството на здравеопазването и в НЗОК. Не общината, а държавата е длъжник на МБАЛ-Поморие и не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до затварянето на болницата, коментира кметът Иван Алексиев.

Коментари

Това не е хубаво

Лошо!