Публикация

Гилдията избира „Лекар на годината – 2017“

Гилдията избира „Лекар на годината – 2017“

Номиниран за престижната награда е доц. Николай Янев, извършил уникална операция в „Пирогов“


 На 19.10.2017 г. на официална церемония, която ще се състои в зала EFE на хотел „Маринела“, ще бъдат връчени наградите на Български лекарски съюз  - „Лекар на годината“. Събитието се провежда за седма поредна година в Деня на българския лекар – 19 октомври, на който се чества и празникът на св. Иван Рилски – покровител на медиците.  

„Лекар на годината“ е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Тази година двадесет и осемте лекарски колегии са отличили за награждаване свои колеги в седем основни категории, сред които: „Млад лекар“, „Принос за развитие на иновативната медицина“, „Доайен в медицината“ и голямата награда – „Лекар на годината - 2017“.

Номиниран за „Лекар на годината - 2017“ е доц. Николай Янев. Той е лицево-челюстен хирург, който е познат с работата си както у нас, така и във Великобритания. Тази година доц. Янев извърши уникална оперативна интервенция в „Пирогов“. Той направи операция на тумор на челюстта с хемифация томия. За осъществяването на тази операция бяха съчетани върховни технологии от различни европейски държави. Освен прилагането на високи технологии, в тази изключително сложна интервенция е приложен още един основен принцип на медицината на бъдещето, а именно интердисциплинарният подход, чрез съчетаване на екипи от различни специалности.

На събитието са потвърдили присъствието си председателят на здравната комисия в парламента – д-р Даниела Дариткова, министърът на здравеопазването – проф. Николай Петров, управителят на НЗОК – проф. Камен Плочев, заместник-кметът на София в направление „Здравеопазване“ – г-н Дончо Барбалов, управители на най-големите университетски болници в страната и други.

Коментари