Публикация

Как да разберем дали детето ни има сколиоза?

Как да разберем дали детето ни има сколиоза?

Ако имате съмнения, не се бавете! Ранната интервенция ще предпази детето от усложнения


Носи ли детето ви тежка ученическа раница всеки ден? А заглеждали ли сте се в стойката му - прегърбва ли се, когато седи, на едно ниво ли са раменете му, бори ли се при обличане с единия ръкав, сякаш е по-дълг от другия?

Това са малки проблеми, с които децата със сколиоза се сблъскват всеки ден. Тези признаци трябва да са сигнална лампа за родителите, че нещо е наред, и да заведат детето на преглед при специалист, съветва изданието Health24.

Бърз растеж

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която е свързана с ротация на гръбначните тела. Има 6 вида сколиоза, които могат да се развие при децата. При вродената сколиоза гръбнакът не се развива нормално в утробата преди раждането на детето. Този вид изкривяване се влошава при 75% от малчуганите, които се раждат с него, показва статистиката. 

Най-често при децата обаче се среща идиопатичната сколиоза, при която причините за възникването на изкривяването не са известни. Идиопатичната форма на сколиоза е по-лесна за лечение от вродената.

Идиопатичната сколиоза се диагностицира, когато децата са на възраст 10 – 12 години, и когато започва фазата на усиленото израстване. Специалистите препоръчват ранна намеса на лекар като най-добрия начин за терапия.

 

Ранната интервенция ще предпази детето от усложнения

Родителите трябва да следят за:

  • Неравни рамене
  • Главата обикновено не е центрирана, наклонена е 
  • Двете половини на тялото не са изравнени
  • Гледано откъм гърба, едната страна на гръдния кош е по-висока от другата, когато детето се наведе напред. 

 

Вижте във видеото кои са характерните признаци на сколиозата

 

Националният институт за артритните и кожни болести в САЩ препоръчва следните 3 вида лечение:

  • Наблюдение: Когато кривината бъде открита на ранен етап по време на растежа на детето, лекарите най-вероятно ще препоръчат редовни прегледи и терапия без радикална интервенция.
  • Колани: Ако изкривяването е умерено и детето все още расте, може да бъде препоръчано носенето на специални колани. Те ще се настроят според индивидуалното изкривяване на гръбнака на детето и редовно ще бъдат следени от специалист.
  • Операция: Ако изкривяването се увеличава много сериозно и детето ви все още расте, специалистите могат да препоръчат операция. 

Коментари