Публикация

От печата: Състоянието на здравната система – заплаха за сигурността

От печата: Състоянието на здравната система – заплаха за сигурността

Това е записано в проект на стратегия на правителството


Състоянието на здравната система е една от най-големите заплахи за националната сигурност. Това става ясно от проект за актуализация на стратегията за национална сигурност, подготвен от правителството, пише в. „24 часа“.

Изданието уточнява, че промяната в стратегията е билa нареденa от премиера Бойко Борисов през юли и вече е готов вариант за приемане от Министерския съвет.

„В момента страната ни е изправена пред съществени рискове за националната сигурност, свързани с високо ниво на обща и преждевременна смъртност, високо ниво на майчина и детска смъртност, високо ниво на степен на увреждане и трайна неработоспособност и ниска продължителност на живота в години, както и в години на добро здраве”. Това е записано в параграф 32 на правителствения проект.

Един от основните рискове е периодичната липса на медикаменти, изтъква още актуализираната стратегия за сигурност. Добавено е и изтичането на мозъци - особено в частта за медицински кадри, към държави с по-високо заплащане”, отбелязва всекидневникът.

От публикацията става ясно, че в стратегията е записано още, че един от големите рискове за националната сигурност е продължаващата реформа в здравеопазването, „която е предпоставка за злоупотреби с вратички в законите“.

Неефективната организация на системата е причина за генериране на закононарушения в тази сфера. Проблем по линията продължава да е „източването“ на Националната здравноосигурителна каса чрез злоупотреба с клинични пътеки, е друга констатация в актуализираната стратегия. В продължение на години се наблюдава влошаване на здравния статус на населението. Непосредствена заплаха е и демографската криза“, пише още в документа.

Подробности четете в новия брой на в. „24 часа“.

Коментари