Публикация

Кръгла маса на тема „Донорството на стволови клетки в България“

Кръгла маса на тема „Донорството на стволови клетки в България“

Ще бъдат обсъдени проблемни аспекти и възможните решения, както и въпроси, свързани с държавната политика в подкрепа на донорството


Кръгла маса на тема „Донорството на стволови клетки в Република България“ ще се проведе на 18 октомври от 14:00 часа в сградата на Българския Черен кръст, Овална зала (бул. „Джеймс Баучер” 75), под патронажа на Министерството на здравеопазването.

Инициативата е на Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък в УМБАЛ „Александровска“, Изпълнителната агенция по трансплантация и Българският Червен кръст.

Участие ще вземат: д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 44-ото Народно събрание, Лидия Нейчева, заместник-министър на здравеопазването, Мая Манолова – омбудсман на България, проф. Елисавета Наумова – национален консултант по имунология и началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в УМБАЛ „Александровска“, д-р Мариана Симеонова - изпълнителен директор на ИАТ. 

Да изразят становища и мнения по темата са поканени и представители на НЗОК, БЛС, на асоциации и организации, свързани с донорството и трансплантациите, експерти, пациентски организации.

На кръглата маса ще бъдат обсъдени проблемни аспекти на донорството и възможните решения, както и въпроси, свързани с държавната политика в подкрепа на донорството.

Форумът ще предостави възможност по-ясно да бъдат откроени стратегическите подходи за информираност на обществото и подобряване на колаборацията между институции, пациентски и неправителствени организации и фондации, имащи отношение по въпросите на донорството на тъкани и клетки.

Коментари