Публикация

Ендокринолози с поредна кампания „Заедно за превенция на диабета”

Ендокринолози с поредна кампания „Заедно за превенция на диабета”

Безплатни изследвания на кръвната захар във ВМА на 14 ноември


400 000 души в България са диагностицирани с диабет тип 2. С наднормено тегло се борят 3 100 000 българи, а със затлъстяване – 1 250 000. Очаква се след 2030 г. болните от диабет у нас да са между 11 и 14%.

Тревожната статистика бе изнесена по време на поредната кампания, организирана от Българската диабетна асоциация и ендокринолози от Военномедицинската академия „Заедно за превенция на диабета”.

В рамките на кампанията, подкрепена от Столичната община, ВМА и УМБАЛ „Царица Йоанна“ - ИСУЛ, медицински специалисти извършваха безплатни изследвания за кръвна захар, кръвно налягане, липиден профил, измериха теглото и обиколката на талията на всички желаещи да проверят здравословното си състояние.

Символ на промяната в начина на живот и връзката с природата бе засаждането на дръвчета „Ясен“.

Целта на събитието е да осигури актуална, обективна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром, който е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Това е поредната кампания на ендокринолозите от ВМА в битката с диабета. 
Безплатни изследвания на кръвната захар ще бъдат извършвани във ВМА в Световния ден за борба със заболяването – 14 ноември.

Коментари