Публикация

От печата: Касата планира рекорден ръст в парите за болници и лекарства

От печата: Касата планира рекорден ръст в парите за болници и лекарства

През 2018 г. бюджетът на касата ще се увеличи с 407 млн. лв.


Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса за 2018 г. в сравнение с предните години и традиционно ще отиде за болници и лекарства - перата с най-големи преразходи и съмнителен контрол при разходването на средствата, пише в. „Сега“

Парите на касата догодина ще се увеличат с 407 млн. лева, като общо бюджетът ще е над 3.8 млрд. лева, стана ясно след заседание на Надзорния съвет на НЗОК. В последните години най-голямото увеличение на бюджета беше за тази - с под 250 млн. лв.

Най-голям ще е ръстът за болнична помощ, за която за 2018 г. са предвидени 1.802 млрд. лева, уточнява изданието, като цитира новоназначения говорител на Надзора Мария Петкова. За тази година за болници в бюджета имаше 1.457 млрд. лв. Не се съобщава да са набелязани мерки за повече контрол и промяна в модела - касата спуска бюджети на всяка болница, не отказва договори на новопоявилите се и продължава да финансира всяка структура, която си е набавила нужните кадри и апаратура, коментира всекидневникът.

За лекарства ще има 1.03 млрд. лева - над 200 млн. лв. повече спрямо 2017 г. Въпреки постоянните съмнения и закани за тематични проверки за прекалено изписване на най-скъпите медикаменти и странни разминавания при плащанията за онкотерапия в различните болници и там промени не са обявени и НЗОК ще продължи да покрива растящите разходи, допълва изданието.

За първична извънболнична помощ се предвиждат 200.2 млн. лв., което е ръст с 200 000 лв. спрямо 2017 г.

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари