Публикация

Д-р Ангел Кунчев: Има 3 мита, които пречат на ваксинирането срещу грип у нас

Д-р Ангел Кунчев: Има 3 мита, които пречат на ваксинирането срещу грип у нас

Важно е бременните и бъдещите майки също да се ваксинират, така ще предпазят и бебето, обясняват специалистите


В България битуват 3 мита, които пречат най-много на ваксинирането срещу грип. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на пресконференция, на която бе представена информационната кампания на Световната здравна организация за грипа за тази година.

2% се ваксинират срещу грип

Не повече от 2% от населението у нас се ваксинира срещу грип през последните 4 години и това е срамен процент, коментира д-р Кунчев. Всички ние трябва да се опитаме да променим това съотношение, тъй като при такъв процент ваксинирани не можем да очакваме да имаме някакъв резултат върху общественото здраве в страната.
Първият мит е, че ваксината може да ни разболее. От медицинска гледна точка това е абсурдно, защото ваксината не съдържа жив грипен вирус, а само антигени, които подсилват имунитета.

От друга страна, очакванията към ваксините у нас са неоправдано високи, подчерта д-р Кунчев. Вторият мит е, че ваксината ще ни предпази от всички болести през целия зимен сезон. Хората си мислят, че, ако например си сложат ваксината през октомври, до май следващата година няма да имат никакви проблеми. Истината е, че ваксината обхваща само 2 – 3 грипни щама. В момента 60 – 70 процента от циркулиращите причинителите на различни респираторни заболявания и неразположения са риновируси, а 20 – 30 процента са аденовируси. И това е много характерно за есенния период. Хората си ги разменят, тъй като често ходят на работа с леко неразположение. Това не е грип, има голяма разлика между респираторните заболявания и грипа, обясни д-р Кунчев. При грипа имаме рязко начало, висока температура и силна отпадналост, която не ни дава възможност да работим и обикновено се стига до вземането на болнични.

Третият мит е, че целият въпрос с ваксините е една световна конспирация, която обслужва фарма индустрията. Това е смехотворно, защото ако има някой, който не е заинтересован от това да се слагат ваксини, това са именно фарма фирмите. Всички препарати, които са за поддържане на имунитета, комбинирани витамини и добавки, други препарати за облекчаване на симптомите, не са под 40 – 50 лв. за един курс, а ваксината е едва 10 лв. В сумата изобщо не влизат разходите за медикаменти при сериозните усложнения от грипа. 90% от усложненията при грипа са тежки пневмонии, припомни д-р Кунчев.

Ракия и чесън не помагат!

Към тези митове се прибавя и народопсихологията у нас. Мнозина вярват, че с ракия и малко чесън успешно борим вирусите на грипа. За съжаление, данните показват, че това не е така, предупреди д-р Кунчев. Октомври и началото на ноември е времето за ваксините, за да може човек да си създаде имунитет, припомни той.

 

Информационна кампания за повишаване на осведомеността относно грипа ще се проведе в редица европейски държави в седмицата 16 - 20 октомври. Тя се организира за пета поредна година, а инициатор е Регионалният офис на СЗО за Европа, стана ясно на брифинга. „Грипът може да е сериозен, ако сте над 65 г.“, това е едно от посланията на кампанията. По-възрастните хора са в най-голям риск от тежко протичане на грипа и смърт, ако не са ваксинирани, предупреди  д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България. Според изискванията на здравната организация поне 75% от възрастните хора трябва да са ваксинирани, в половината от европейските държави обаче по-малко от 1 на всеки трима възрастни е ваксиниран.

Ваксината при бременните пази и бебето

Сред приоритетните групи за ваксиниране са и бременните жени, подчерта Скендер Сила. Това е един от проблемите на България, тъй като бременните и младите жени, които имат намерение да стават майки, не се ваксинират, подчерта и доц. Околийски. 
Смята се, че до 4-5-месечна възраст майката предава на новороденото чрез кърмата антитела срещу всички инфекциозни заболявания, включително и грипа. Затова и се препоръчва ваксинирането срещу грип при бебетата да започва след 6-месечна възраст, обясни д-р Кунчев.

Основните щамове на грипа за предстоящия сезон са „Хонконг“ и „Мичиган“, като все още не е ясно кой ще доминира. „Мичиган“ е от групата на H1N1 щамовете и прилича на „Калифорния“, който беше много агресивен и успя да се задържи цели 6 пълни сезона, обясниха специалистите.

 

Автор Петя Дикова

Коментари

Анонимен
25 окт 2017 20:07

А защо не споделете всички методи за повишаване на имунитета? Така хората биха взели информирано решение.