Публикация

Диабет тип 1- симптоми и лечение

Диабет Тип 1, наричан още ювенилен или инсулинозависим диабет, е единият от двата основни типа диабет.


 

Представлява състояние, при което организмът прекратява изцяло производството на собствен инсулин, хормонът, отговорен за обмяната на кръвната глюкоза и превръщането й в енергия. Хората с диабет тип 1 трябва да приемат ежедневно инсулин, за да поддържат обмяната на веществата в равновесие. Тази форма на диабет е характерна за детската и младата възраст, но може да възникне и при възрастни индивиди.

 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?

* непрестанна, силна жажда;
* често уриниране;
* загуба на тегло;
* силно чувство на глад;
* замъглено зрение;
* раздразнителност;
* необяснима, обща слабост;
* чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата;
* бавно зарастване на раните.

 

Възможно е диабетът да възникне и спонтанно, като първи симптом да бъде загубата на съзнание в резултат на продължителна екстремно висока кръвна захар. Това състояние и познато като диабетна кетоацидоза. Най-характерният симптом е ацетоновият дъх (на вкиснали ябълки). Причината за кетоацидоза е екстремно високата кръвна захар, която организмът не може да усвои и затова разгражда свои въглехидрати, белтъци и мазнини до глюкоза. Като страничен продукт се отделят ацетонови вещества, които от своя страна са силно токсични за организма.

 

КОЙ МОЖЕ ДА РАЗВИЕ ДИАБЕТ?

Всеки човек може да развие диабет тип 1. Тъй като той е характерен за младата възраст, е установено, че е по-вероятно да се развие при хора, които по родствена линия имат диабетици. Доказано е наличието на генетична връзка, която е по-силно застъпена при диабет тип 1. При определени нации честотата на това състояние е по-висока от другите.

 

КАК ДА ЖИВЕЕМ С ДИАБЕТ ТИП I?

Съществуват няколко основни правила, които трябва стриктно да се спазват, за да се постигне качеството на живот на недиабетиците. Освен инсулиновия режим, предписан от лекар-ендокринолог, другите важни елементи са хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини, както и ежедневен, двигателен режим. При спазване на установените режими, качеството и продължителността на живота е като при недиабетиците, а в някои случаи дори превъзхождат. Неправилно е да се използва терминът ЛЕЧЕНИЕ, тъй като внасянето на инсулин не води до ИЗЛЕКУВАНЕ, а това е ИНСУЛИНОВ РЕЖИМ, както за сравнение тютюнопушенето изисква ежедневно, неколкократно внасяне на никотин (и над 600 други вредни вещества) в организма, така и при диабет е необходимо ежедневно внасяне на инсулин, но за разлика от тютюнопушенето тук нямя пристрастяване, а и все още диабетът не е обявен за вреден навик. За ЛЕЧЕНИЕ е правилно да се говори, когато трябва да се приемат медикаменти за високо кръвно, бъбречни, полиневритни, очни или други страдания, възникнали във връзка с диабета.

 

КАК ДА СМЕ ПРЕЦИЗНИ В ПОДДЪРЖАНЕТО НА ДОБЪР КОНТРОЛ?

Освен основните препоръки са необходими и някои допълнителни. Необходим е ежедневен контрол на кръвнозахарните нива, но и запис на стойностите, тъй като това е изключително важна информация за вашя ендокринолог. Необходими са периодични, през шест месеца (ако се налага по-чести), прегледи от специалист ендокринолог за контролни изследвания и прецизиране на инсулиновите нужди в зависимост от режима на труд и почивка, диетолог (но не и гладолечител или специалист по разделно хранене – ако не се съобрази начинът на хранене с инсулиновия режим, това може да е животозасташаващо), който да направи индивидуален, хранителен режим, физиотерапевт, който да изготви допълнителен, двигателен режим и при повишен стрес от състонието и заобикалящата среда – психолог.

 

КАКВИ ПРОБЛЕМИ МОГАТ ДА ВЪЗНИКНАТ?

Най-честии са административните проблеми и постоянните експерименти в здравната система в България спрямо хората със диабет, но по този въпрос съвети са невъзможни, тъй като промените са изключително динамични и то не в полза на диабетиците. При недобър контрол на стойностите на кръвната захар, хранителния режим и дигателния режим, могат да възникнат усложнения от страна на всяка една система и орган в организма. Най-често се засягат очите, сърцето, бъбреците, нервите, но не и в тази последователност. За съжаление дали,кога и в каква посока ще възникнат усложнения не може да се предвиди.

 

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ДИАБЕТ ТИП 1?

Не, тъй като не е изяснена причината за възникването му. Диабетът не е заразен. Въпреки това можем да сме предпазливи за появата му с периодични, профилактични прегледи, а когато се появи да се научим да ЖИВЕЕМ ПРАВИЛНО С ДИАБЕТ. Вината за диабета не е нито в диабетика, нито в околните, той просто е факт,   който трябва да се адаптира към начина ни на живот…

Коментари