Публикация

1200 розови балона срещу ракa на гърдата

1200 розови балона срещу ракa на гърдата

Акция в памет на починалите от коварното заболяване българки през миналата година


1200 розови балона полетяха днес в небето над София. Приблизително толкова българки умират от рак на гърдата всяка година.

Целта на инициативата е да се изпрати послание до всички жени, да се акцентира върху важността на профилактика и да се обърне внимание, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването й на ранен етап. Всяка година с рак на гърдата се диагностицират около 4000 българки. 

Събитието е част от информационната и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, инициирана от Първа САГБАЛ „Света София“. Тя се осъществява с подкрепата на Столичната община, Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата.

Тази година през целия месец октомври медицински специалисти от общо 13 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора прегърнаха каузата и извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

Всички ние, които, забързани в своето ежедневие, поставяме на първо място грижата за децата и служебните задължения, трябва да наредим сред своите приоритети и профилактичните прегледи, защото няма по-ценно за нашите семейства от това да сме здрави, каза по време на събитието столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

За трета поредна година Столичната община изпълнява и проект за скининг на рак на гърдата. За две години са обхванати близо 10 000 жени – учители, социални работници и служители в общински културни институции. 
„Вярвам, че на много от тях сме помогнали да открият навреме проблема и да предприемат успешно лечение“, допълни столичният кмет.

Коментари