Публикация

МБАЛ-Асеновград се сдоби с нов съвременен ехокардиограф

Нов съвременен ултразвуков ехокардиограф бе дарен на МБАЛ-Асеновград днес.


 Апаратът е позициониран в Първо вътрешно отделение, където работят петима лекари - четирима кардиолози и един пулмолог. Към момента в звеното се обучават и двама специализанти. Новият апарат е дарение от известна компания и е на стойност 60 000 лева. Както подсказва името, ехокардиографът е предназначен за диагностициране на кардиологични заболявания.

 

Чрез него ще могат да се извършват наблюдение и изследване на структурите на сърцето. Апаратурата позволява проследяване съкратителната функция на сърдечния мускул и би могла да покаже съществуващи фини нарушения, които не могат да се забележат с обикновен ехограф.

 

Към модерната техника е добавен и допълнителен тъканен доплер. Уредът измерва скоростта на движение на стените на сърцето, което помага на кардиолога да открие симтоми на сърдечна недостатъчност, ако съществува наличие на такива, обясниха медиците от МБАЛ-Асеновград, приели дарението от Румен Цонев – изпълнителен директор на фирмата дарител.

 

"Ограничените финанси, с които разполагат общинските болници, не позволяват да се подменя медицинската техника периодично. Благодарение на новия ехокардиограф смело можем да твърдим, че Асеновград вече е на европейско ниво, относно диагностицирането на сърдечно-съдовите заболявания", посочи управителят на болничното заведение в града - доктор Иван Червенков.


Източник: Actualno.com

Коментари