Публикация

Проведе се кръгла маса по въпросите на донорството на стволови клетки в България

Проведе се кръгла маса по въпросите на донорството на стволови клетки в България

Организаторите на форума планират изготвянето на декларация с ясно откроени стратегическите подходи за информираност на обществото и подобряване на колаборацията между институции, пациентски и неправителствени организации и фондации


На 18.10.2017 г. сградата на БЧК, се проведе кръгла маса по въпросите на донорството, под патронажа на здравното министерство и по инициатива на Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък в УМБАЛ "Александровска", Изпълнителната агенция по трансплантация и Български Червен кръст.

 

Във форума взеха участие председателят на Комисията по здравеопазването към Народното събрание д-р Даниела Дариткова, зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, проф. Елисавета Наумова, национален консултант по имунология и началник на Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки в УМБАЛ „Александровска“, изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова, директорът на Български Червен кръст проф. Красимир Гигов, представители на БЛС, на асоциации и организации, свързани с донорството и трансплантациите, експерти, пациентски организации.

 

Дискутирани бяха проблемните аспекти на донорството, както и въпроси, свързани с държавната политика в негова подкрепа. В резултат на изказаните от присъстващите становища и препоръки, организаторите на форума планират изготвянето на декларация с ясно откроени стратегическите подходи за информираност на обществото и подобряване на колаборацията между институции, пациентски и неправителствени организации и фондации, имащи отношение към донорството на тъкани и клетки. До дни, документът ще бъде депозиран за обсъждане в Министерство на здравеопазването и пред членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването, чиито представители на кръглата маса изразиха готовност да поемат своите  ангажименти за развитие и промотиране на донорството като безопасна и високохуманна кауза. 

 

Какво означава да бъдеш донор - вижте в прикачения файл.

Прикачени файлове

doc

Коментари