Публикация

Медици: Когато отидете при хомеопат, първо се поинтересувайте дали е лекар

Медици: Когато отидете при хомеопат, първо се поинтересувайте дали е лекар

Клинични хомеопати обясняват защо е важно хората да се доверяват само на безопасни практики, които не отричат традиционната медицина


Когато отидете при хомеопат, първо се поинтересувайте дали е лекар. След това, ако този лекар ви каже: В никакъв случай не прилагайте националния имунизационен календар, защото това ще съсипе детето ви; ако детето ви е с 40 градуса и лекарят ви посъветва в никакъв случай да не му давате антипиретик, защото това ще съсипе ефекта от хомеопатията; ако детето ви е с тежка астма и лекарят ви каже, че ще спре всички кортикостероиди и ще го лекува само с хомеопатия – стойте далеч от този лекар! Тук имате случай с човек, който отрича конвенционалната медицина, което вече е опасно.

Това призова на пресконференция д-р Райна Томова, управител на Европейската школа по клинична хомеопатия.  

Медицински метод или измама?

Темата  на брифинга бе „Клиничната хомеопатия – медицински метод или измама?“ Повод  станаха медийни публикации от последните дни след излизането на становище на Научния консултативен съвет на европейските академии (EASAC), в което се обобщава, че хомеопатията може да бъде опасна или поради забавяне на първия контакт с лекар, или поради недостатъчен контрол върху приготвянето на хомеопатични препарати.

Всяко година с настъпването на есента и наближаването на сезона на грипните заболявания, когато се очаква бум от закупуване на аналгетици, антипиретици и антибиотици, започва „случайно“ атаката срещу методи, които биха ограничили закупуването на тези медикаменти. Започва поредица от публикации, очернящи хомеопатичния метод  на лечение, определящи го в най-добрия случай като плацебо, а в най-лошия - като шарлатания, коментира д-р Петко Загорчев, председател на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация, обединяваща лекарите, прилагащи методите на клиничната хомеопатия.

В пресконференцията участваха още проф. Людмил Пейчев – декан на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Пловдив, и д-р Слави Филчев – началник н Отделението по педиатрия в V МБАЛ, София.

Какви са обвиненията?

Напълно сме съгласни с две от констатациите на EASAC – за забавяне на първия контакт с лекар при лечение с хомеопатия и последствията от това и за лош контрол на качеството на приготвяните хомеопатични препарати, когато те  се отнасят само към една от формите на течението хомеопатия – класическата хомеопатия. Представители на класическата хомеопатия в световен мащаб не са лекари и някои класически хомеопати сами приготвят лекарствата за своите пациенти, заявиха участниците в брифинга, които всички са лекари, прилагащи методите на клиничната хомеопатия.

За разлика от класическата, клиничната хомеопатия се практикува само от лекари. Тя използва хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти  и се продават в аптеките. Важно е обществото да прави разлика между тези две течения, които, макар и тръгнали от един общ корен преди повече от 250 години, сега се различават радикално, обясни д-р Слави Филчев.

Законът у нас - трябва да си лекар

Декларацията на EASAC визира по-скоро проблеми в Западна Европа и e в противовес на нормативната база в България, подчерта д-р Петко Загорчев. В българския Закон за здравето, в раздел VI, чл. 168, изрично и императивно е поставено изискването хомеопатия да се упражнява само от лекари и  от лекари по дентална медицина.  В повечето случаи клиничните хомеопати у нас са лекари, които имат една или две клинични специалности извън хомеопатията, които много добре могат да преценят какъв метод да изберат.  

„Факт е, че и в нашата страна, въпреки тези законови разпоредби, има хора – нелекари, които се опитват да упражняват някакъв тип хомеопатия, особено от типа на класическата. Имаме наредба номер 5, която регламентира дейността по хомеопатия в България и изисква тя да се упражнява или съобразно изискванията на Закона за здравето, или  евентуално по разрешителен режим по тази наредба от регионалните здравни центрове с представяне на документ за завършено обучение по хомеопатия. Слабост в нашата нормативна база е, че не е посочено какъв може да бъде документът, защото имаме случаи на хора, които се опитват да упражняват хомеопатия, след като са обучавани от нелекари“, обясни д-р Загорчев.

На въпрос дали у нас се изисква още по-строго регламентиране, за да не може хората да бъдат лекувани от шарлатани, д-р Загорчев обясни, че Българската медицинска хомеопатична организация неколкократно през последните 4-5 години внасят в здравното министерство и чрез Български лекарски съюз предложение за промяна на нормативната база и промяна в Наредба 5, която да определи точно какъв документ се изисква. „Не може в една страна човек, който е нелекар и е обучаван от нелекар, да лекува хората“.  

Как да сме сигурни?

В момента в Българската медицинска хомеопатична организация членуват около 800 лекари, които практикуват клинична хомеопатия и са официално регистрирани за това към районните здравни центрове, обясни д-р Райна Томова.  Всеки човек може да провери тази регистрация. Може да се провери и персоналният УИН на всеки лекар в регистъра на Българския лекарски съюз. Тази проверка може да направи всеки човек по интернет, ако иска да е сигурен за практиката на някой хомеопат,  посъветва д-р Загорчев.

Има сведения за поне 80 други, които се представят за хомеопати, но не са регистрирани никъде.  Не само у нас законът ограничава практикуването на хомеопатия само за лекари. Така е във Франция, така е и в Белгия и Швейцария, обясни д-р Томова.

Автор Петя Дикова

Коментари

В сферата на хомеопатията има голямо количество шарлатани!