Публикация

Фармацевти: Хомеопатичните лекарства в аптеките са безопасни

Фармацевти: Хомеопатичните лекарства в аптеките са безопасни

Не се доверявайте на шишенца, направени в дома или кабинета на нелекар, без ясни етикети и поемане на отговорност, съветват клинични хомеопати


В България хомеопатичните лекарства, продавани в аптеките и дрогериите, са лекарства по смисъла на закона за лекарствените продукти и производството им е по правилата за добра производствена практика, приети в ЕС, обясни на пресконференция д-р Петко Загорчев, председател на Етичната комисия на Българския лекарски съюз и председател на Управителния съвет на Българска медицинска хомеопатична организация.

Темата  на брифинга бе „Клиничната хомеопатия – медицински метод или измама?“ Повод  станаха медийни публикации от последните дни след излизането на становище на Научния консултативен съвет на европейските академии (EASAC), в което се обобщава, че хомеопатията може да бъде опасна или поради забавяне на първия контакт с лекар, или поради недостатъчен контрол върху приготвянето на хомеопатични препарати.

В България има добре подготвени медицински специалисти по клинична хомеопатия. Тя се преподава в медицинските университети на студенти по медицина и фармация под формата на свободно избираема дисциплина, заявиха лекарите на пресконференцията. Над 2000 вече дипломирани лекари са преминали 2-годишни курсове за следдипломна квалификация по клинична хомеопатия в най-големите медицински университети в страната.

Лекарите, практикуващи клинична хомеопатия в България, използват само хомеопатични продукти, произведени от фармацевтичната индустрия, където има изключително строг контрол.  Нелекарите, които се представят за хомеопати, си ги правят сами – вкъщи, в кабинета, под масата, в избата или на тавана, като ги продават на хората в пълно нарушение на закона. Тези лекарства се продават в шишенца и опаковки без всякакви етикети, оказващи кой ги е произвел, какво съдържат, каква е годността им, и без да се поема каквато и да е отговорност за тях, подчерта проф. Людмил Пейчев, декан на Фармацевтичния факултет на медицинския университет в Пловдив.

„Учудвам се, продължаваме да изпадаме в ужас от наивността на населението относно тази манипулация, която извършват немедицински лица, практикуващи хомеопатия“, заяви проф. Людмил Пейчев.

 

Коментари