Публикация

Доц. д-р Николай Янев стана Лекар на 2017 г. (ВИДЕО)

Наградата беше връчена от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев и вицепремиера Валери Симеонов


Лицево-челюстният хирург доц. Николай Янев бе обявен за Лекар на 2017 г. на традиционната церемония на БЛС на 19 октомври в София.

Той нашумя  с уникалната за Югоизточна Европа операция за „принтиране“ на част от лице на 43-годишен мъж с тежко онкологично заболяване. В продължение на близо 13 часа той и екипът му отстраниха тумора, сложиха на мястото му кост и тъкан от крака на пациента и му поставиха индивидуален имплант, създаден благодарение на 3-измерното планиране  и принтиране.  Днес пациентът е жив и здрав и продължава да води пълноценен живот.

За непрофесионалисти сюжетът звучи като приложна магия, но за доц. Янев това е логична стъпка в професионалното му развитие.

Той е едва на 41 г. , но зад гърба си има много сериозна кариера. Завършил е дентална медицина, а после и медицина със специалност лицево-челюстна хирургия. Хирургичната му работа е разделена между СБАЛ по лицево-челюстна хирургия в София и Royal Derby Hospital- Великобритания. Смята, че вместо да се харчат луди пари за лечение на болни в чужбина, трябва да се създадат условия за лечение у нас. Затова полага огромни усилия за изграждане на екип, който да може да работи по най-добрите световни стандарти у нас.

Най-голямата му гордост е колаборацията с екипи от различни специалности, което дава шанс за налагане на мултидисциплинарния подход.

Той е изключително благодарен и за светкавичната реакция на проф. Николай Габровски от Пирогов, който му предоставя модерни условия за екипна мултидисциплирална работа в Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“, за да направи операцията.

 

 

Коментари