Публикация

Фармацевтичният съюз иска спешни мерки срещу реекспорта на лекарства

Фармацевтичният съюз иска спешни мерки срещу реекспорта на лекарства

Стотици сигнали за липсващи по аптеките инсулини


Стотици сигнали за липсващи по аптеките инсулини са получени в Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Това става ясно от писмо на съсловната организация до институциите и медиите.

От БФС призовават отговорните институции като Министерски съвет и Народното събрание, да приемат спешно предлаганите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които засягат паралелния износ.

Според предложенията на Министерството на здравеопазването, реекспортът на лекарства може да бъде избегнат със съставянето на специални списъци, които да ограничават техния паралелен износ, което не противоречи на Европейското право.

Само от началото на годината на горещата телефонна линия на БФС за сигнали за липсващи на пазара инсулини са получени стотици обаждания от засегнати пациенти.

Призоваваме вицепремиера г-н Томислав Дончев като председател на свикания спешно днес  Съвет за административна реформа към Министерски съвет, да одобри мерките в проекта на  ЗЛПХМ. С него ще се сложи край на този изключително тежък проблем, застрашаващ здравето на българските граждани и да даде „зелена“ светлина на процедурата по промени, се казва още в писмото на БФС.

Съсловната организация на магистър-фармацевтите очаква одобрението на предлаганите промени от м. юли 2017 г., които са съгласувани с основните участници в сектора и процесът на съгласуване следва да бъде приключен в най-кратки срокове така, че промените да се приемат от парламента до края на годината.

Коментари