Публикация

В началната училищна възраст рискът от хепатит нараства


Хепатит А e най-широко разпространеният вирусен хепатит.
Най-застрашени от това заболяване са децата, според статистическите данни в национален и в световен мащаб.
 
Една от причините за разпространението на заболяването е изключителната устойчивост на вируса в околната среда. При стайна температура той оцелява повече от месец, а при минус 20 градуса – с години. При температура от 100 градуса издържа 30 минути, затова не всяка термична обработка на храната е гаранция срещу заразяване.
Във вода и върху предмети вирусът запазва жизнеспособността си от няколко седмици до няколко месеца.

От друга страна, нередовното измиване на ръцете, замърсената храна и вода носят сериозен риск от заразяване.
Известно е, че малките деца са склонни да пипат навсякъде, ровят се в пясъка, слагат в устатата различни предмети и твърде често забравят да си измият ръцете. Но най-опасна е не ранната възраст, а периодът между 5 и 9 години.

Когато тръгнат на училище, децата се чувстват пораснали и у тях се засилва стремежът към независимост. Тук липсва силният контрол на  възпитателките от детската градина.

Децата играят със съучениците си, спортуват, после често пият вода от общо шише. Междучасието по принцип никога не стига и се втурват  направо в класната стая, без да си измият ръцете. Отивайки в училищния стол също може да пропуснат хигиенната процедура. Когато се отбият в тоалетната, далеч не винаги разполагат с топла вода и сапун.

Трябва да се знае, че също както при възрастните, хепатитът при подрастващите протича много по-тежко, отколкото при малките деца, и може да има значително по-неприятни последици.
Хепатит А не преминава в хронична форма, но преболедувалият не е застрахован от заразяване с други видове вирусен хепатит.

Единственият надежден начин за предпазване от заболяването е детето да бъде ваксинирано.
У нас всички, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В веднага след раждането. За тях е препоръчително да се ваксинират допълнително срещу хепатит A.

Ваксината срещу хепатит А Havrix 720 е подходяща за деца от 1 до 18 години, включително. Прилагат се 2 дози, които осигуряват защита за поне 25 години.
Съществува и  комбинираната ваксина срещу хепатит А и В, която е препоръчителна за всички неболедували от хепатит и родени преди 1992 г.

Коментари