Публикация

Гравиола - за какво помага растението чудо

Гравиола - за какво помага растението чудо

Екзотичният плод е антиоксидант, понижава кръвното, бори се с тумори


Наричат гравиолата растението чудо. Тя добива все по-голяма  известност като естествен лек при вируси, болки и дори като помощно лечение при някои видове рак. 

Гравиолата е плодът на вечнозеленото дърво Annona muricata. Расте в тропичните зони на Централна и Южна Америка, като се използва като хранителна добавка при много здравословни проблеми. 

Действа като антиоксидант

Изследванията показват, че гравиолата има редица ползи за здравето. Сред най-ценените са качествата й  на антиоксидант, съобщава изданието Medical News Today. 

Антиоксидантите поддържат клетките здрави, като гонят и унищожават свободните радикали, причиняващи заболявания в организма. 

Изследване, проведено през 2014 г., показва, че екстракт от гравиола съдържа много съединения, които имат антиоксидантни свойства. Те включват: 

  • Танини
  • Сапонини
  • Фитостероли
  • Флавоноиди
  • Антрахинони

Необходими са още изследвания, които да покажат дали гравиолата може да играе превантивна роля срещу някои определени заболявания.

Има противовъзпалителни качества

Според изследване от 2014 г. върху гризачи  гравиолата има противовъзпалителни качества, които могат да облекчават болката. Изследване, проведено през 2010 г. с плъхове, установява, че гравиолата блокира рецепторите на болката и намалява възпаленията.  Учените в екипа обаче обръщат внимание, че има нужда от още изследвания, за да се установи дали гравиолата е безопасна за хората. Не е ясно дали тя ще има и при тях същия болкоуспокояващ ефект. 

 

Намалява нивото на кръвната захар

Резултатите от изследване, проведено през 2008 г. с гризачи, показват, че гравиолата може да помогне на хората да регулират нивото на своята кръвна захар, ако имат диабет. Данните показват, че плодът значително намалява нивата на кръвната глюкоза при плъхове с диабет. В допълнение към това, въпреки че плъховете били хранени с по-малко храна и вода, те  загубили тегло. Изследователите смятат, че това може да се обясни с по-добрия контрол върху глюкозата. 

Понижава кръвното налягане

Гравиолата често се използва като народно средство за понижаване на кръвното налягане. 

Изследване, проведено през 2012 г. с плъхове, показва, че гравиолата помага за понижаване на кръвното налягане, без да увеличава сърдечния ритъм. Според изследователите, способността на плода да понижава кръвното, се дължи на „периферни механизми, включващи противопоставяне на калциеви йони“. 

Предотвратява появата на язви

Язвите са болезнени ранички, които се развиват по вътрешната повърхност на стомаха, хранопровода или тънките черва. 

Според изследване от 2014 г. гравиолата помага за предотвратяване на язви при гризачи, като предпазва слузестата повърхност на стомаха. Тя също така предотвратява уврежданията по храносмилателния тракт, предизвиквани от свободните радикали. 

Може да помогне за лечението на херпес

Херпесът е вирусна инфекция, причинена от вируса herpes simplex.  Може да се прояви в областта на гениталиите или в устата. 

Гравиолата се смята за алтернативна терапия на херпеса, но данни за това продължават да се събират. Изследване от 2012 г. показва антихерпесните качества на гравиолата при лабораторни изследвания. 

Според изследване от 1999 г. екстракт от гравиола може да има антивирусен ефект срещу вируса  herpes simplex 2 - (HSV-2). Той е причинител на повечето от възпаленията на генитален херпес. При лабораторните проучвания става ясно, че гравиолата е токсична спрямо клетките на HSV-2. 

Помага в борбата с туморите

Има данни, че гравиолата може да е полезна в борбата с някои видове рак. Според изследвания, проведени през 2016 г.  сред пациенти и в лабораторни условия, екстракт от гравиола има токсичен ефект спрямо някои клетъчни линии на рака а гърдата. Данните показват също така, че гравиолата увеличава броя на Т-клетките. Това са лимфоцити в организма, които унищожават раковите клетки и други увредени клетки. 

Проучване от 2012 г. установява, че гравиолата може да е ефикасна срещу някои клетъчни линии на рак на панкреаса, като затруднява процеса на клетъчния метаболизъм.  

Все пак обаче, изследователите обръщат внимание, че екстрактът от гравиола не е способен самостоятелно да унищожава туморите на панкреаса и не трябва да се използва като основно лечение при раковоболни. Продължават изследванията, които си поставят за цел да изучат ефикасността на гравиолата като последваща терапия при рак на панкреаса.

 

Как се използва?

Гравиолата се предлата под формата на капсули и екстракт. Производителите препоръчват да се взема доза от 500 до 1500 мг дневно под формата на капсула или 1 до 4 милилитра ектракт дневно. Тези дози обаче не са официално утвърдени от Администрацията за храните и лекарствата в САЩ, която не следи качеството на билките и хранителните добавки.

Възможни странични ефекти и рискове

Лекарите предупреждават да се внимава с дългосрочната употреба на гравиола, тъй като тя може да има сериозни странични ефекти. Тя може да доведе до нервни увреждания и двигателни проблеми, до невропатия, която води до симптоми, подобни на тези при болестта на Паркинсон

Ако се прекали с употребата й, гравиолата може да бъде токсична за бъбреците и за черния дроб. Специалистите предупреждават, че пациенти с проблеми с бъбреците и черния дроб не трябва да използват главиола. 

Консултирайте се с вашия лекар дали е удачно да пиете гравиола в следните случаи:

  • Имате високо кръвно налягане или вземате медикаменти за това
  • Имате диабет
  • Бременна сте
  • Кърмите

 

Коментари