Публикация

Д-р Т. Андреева: Време е за мораториум върху разкриването на нови болници

Д-р Т. Андреева: Време е за мораториум върху разкриването на нови болници

С този бюджет и с тези болници добивам впечатлението, че всички сме болни, коментира бившият здравен министър


Време е да се наложи мораториум върху разкриването на нови лечебни заведения, докато държавата не си изясни какви болници й трябват и за какво плаща. 

Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева пред bTV. 

По думите й в момента не е ясно колко и какви здравни заведения трябва да има в страната, както и как ще се финансира дейността им.

Държавата трябва да има ясна политика по отношение на държавните болници, и на общинските, разбира се, независимо, че принципал са общините. Нито една държавна или общинска болница не е върнала пациент. Обикновено те приемат пациенти, които имат някакви усложнения – едно усложнение винаги струва по-скъпо на лечебното заведение, коментира д-р Андреева.

Според нея трябва да има ясно изразена позиция за това какво трябва да се случва в здравеопазването в следващите 5 години. 

Политиката, която се води, е проблем на здравеопазването. Първо трябва да се изясни колко и какви лечебни заведения трябва да има в страната. Второ – как ще се финансира дейността в тези лечебни заведения. Не може всяка година с 200 - 300 - 400 млн. лв. да се увеличава бюджетът на касата, а ние да говорим за фалиращи болници, отбеляза тя.

По думите й наистина е необходима Национална здравна карта, но тя да се направи по региони, с активното участие на лекарите по места, които „знаят най-добре какви са потребностите за лечение“.

„С този бюджет и с тези болници добивам впечатлението, че всички сме болни. Това е ненормално. В Македония за 2 млн. души бюджетът на касата е 250 млн. - при 114 лечебни заведения, и те не по-лошо си лекуват пациентите“, отбеляза бившият здравен министър.

На въпроса дали частни болници се ползват с протекции от властта тя препоръча да се провери кои лечебни заведения използват над 50% от ресурса на здравната каса.

Коментари