Публикация

Гигантоклетъчен артериит - открива се трудно, но лечението е възможно

Гигантоклетъчен артериит - открива се трудно, но лечението е възможно

Българското дружество по ревматология и Рош-България с форум, целящ информиране на лекарите за болестта


Традиционният Национален експертен форум по ревматоиден артрит, васкулити и други (НЕФРА 2017) се проведе между 20 и  22 октомври 2017 г. За шеста поредна година Българското дружество по ревматология и Рош-България ЕООД организират събитието като платформа за споделяне на научна информация и последни новости от реалната клинична практика в областта на ревматоидния артрит, васкулити и други ревматологични заболявания. 

Тази година темата беше новите възможности в лечението на васкулити с акцент върху гигантоклетъчния артериит (ГКА). 

Гигантоклетъчният артериит (от английски - Giant cell arteritis, GCA) е сериозно и трудно за диагностициране автоимунно заболяване. Причинява възпаление на артериите, големите кръвоносни съдове, които доставят кръв от сърцето до другите органи. Обикновено се засягат артериите на главата и шията, но и понякога тези в гръдния кош са също поразени.

В повечето случаи гигантоклетъчният артериит се развива след 50-годишна възраст и засяга два пъти по-често жените, отколкото мъжете. ГКА може да причини главоболие, чувствителност на скалпа, болки в челюстта и ръката и ако не се лекува – може да доведе и до слепота или мозъчен удар.

Някои хора с гигантоклетъчен артериит могат да имат болка при дъвчене. Това се получава, когато възпалените кръвоносни съдове доставят по-малко кислород и хранителните вещества в мускулите и тъканите. В редки случаи, при пациенти с гигантоклетъчен артериит може да настъпи некроза на езика, защото клетките му умират без кислород. Някои пациенти се оплакват и от нарушения в зрението, което също се дължи на заболяването – около 20% от пациентите с ГКА трайно загубват зрението си.
Пациентите с ГКА страдат и от умора, болка, треска и обичайно имат нужда от подкрепата на своите партньори и членове на семейството.

До скоро лечението на гигантоклетъчния артериит се ограничаваше само до приемането на високи дози стероиди, което играе ролята на ефективно лечение при спешна нужда за превенция на увреждания като загубата на зрение. В някои случаи, обаче, при някои видове стероидни лекарства няма възможност заболяването да се контролира за дълъг период от време.

Симптомите на гигантоклетъчния артериит са толкова различни, че това затруднява много диагностицирането на болестта. ГКА като диагноза може да се постави чрез биопсия на артерията и по някои други признаци. Поради многото различни симптоми, пациентите с това заболяване обикновено посещават доста различни специалисти – общопрактикуващи лекари, ревматолози, невролози, кардиолози, офталмолози и дентални лекари, преди да получат правилната си диагноза.

Специалистите, които провеждат лечението и наблюдението на пациентите с гигантоклетъчен артериит, са лекарите със специалност ревматология. Те провеждат лечението, наблюдението, както и определят медико-диагностичните дейности, необходими за проследяване развитието или стопирането на болестта.

Ето няколко изненадващи факти за гигантоклетъчния артериит: 
•    Първият случай на гигантоклетъчен артериит е бил описан преди 125 години. Доклад от 1890 г. описва възрастен мъж с „червени ивици“ на челото.
•    Въпреки ранното откриване на болестта, терминът гигантоклетъчен артериит не се използва през следващите 50 години.
•    В статия от 1941 г. в списанието по патология Journal of Pathology, Джей Ар Гилмор (J.R. Gilmour) нарича състоянието „Гигантоклетъчен артериит“ по подобие на микроскопския изглед на възпалени артерии.
•    Този термин се използва, защото клетките на имунната система – макрофагите – могат да се захванат за възпалените стени на артериите. 

Коментари