Публикация

Детските клиники на „Пирогов“ са изцяло обновени

Детските клиники на „Пирогов“  са изцяло обновени

За реконструкцията МЗ отдели над 2,9 млн. лв.


Клиниката по детска хирургия и Спешното приемно отделение за деца с противошокова зала към „Пирогов“ са изцяло обновени.

За реконструкция и за закупуването на нова медицинска апаратура Министерството на здравеопазването е отпуснало над 2,9 млн. лв. Благодарение на фондация „Америка за България“ и спонсори е създадена цветна и по-уютна среда за малките пациенти.

Клиниката по детска хирургия е създадена през 1964 г. и досега не е била ремонтирана. От тази година тя е част от Специализиран детски комплекс и включва три отделения – хирургия за новородени и кърмачета, отделение по коремна хирургия и отделение по детска гръдна хирургия.

С обновяването на Клиниката по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца правителството показва ангажимента си към грижата за децата, дава знак, че „Пирогов“ е важен и държавата ще продължи да стои зад него. Известно ни е какво беше тук в продължение на години - като ситуация и като организация на работа. Ясно е какво е „Пирогов“, ясно е, че най-голяма концентрация на медицинска грижа на деца се осъществява тук, на това място, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

На събитието присъстваха още министър-председателят Бойко Борисов, посланикът на САЩ Ерик Рубин, изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и други.

Тук е мястото, където идват най-тревожните хора. Няма по-лошо от това нещо да се случи с детето ти. Всички сме минавали от тук по една или друга причина. И затова е важно поне с обстановката, а вече и с апаратурата, и квалификацията, които имат докторите и сестрите, хората да бъдат просто по-спокойни. Защото, когато и средата е лоша и се е случило нещастие на детето, ти е виновен целият свят, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Директорът на спешния институт проф. Асен Балтов отбеляза, че през ремонтираните детски отделения всяка година преминават над 3000 малки пациенти, извършват се около 1800 операции.

Коментари