Публикация

Нитратите „обичат” предимно зелените плодове и зеленчуци

Радослава Петкова, инженер-технолог в РИОКОЗ – Софийска област, в интервю за Хелт медия.


С идването на летните месеци специалистите препоръчват да се набляга на плодовете и зеленчуците. Преди месец обаче започна проверка за наличието на нитрати в земеделските продукти, предлагани на пазара. Бяха ли установени някакви нередности?
През март направихме изследвания за нитрати по мониторинг и контрол на моркови, краставици, пресен и замразен спанак, марули. Протоколите от изследването, направено в лабораторията на столичното РИОКОЗ, са добри. Няма отклонения, не беше установено и превишаване на допустимата норма за съдържание на нитрати. До края на годината са планирани още проверки за нитрати, като съвсем скоро предстои да изследваме български детски зеленчукови пюрета.

Защо нитратите са опасни за здравето?
По принцип въпросът за нитратите е спорен. Това са вещества, които се разграждат в организма и в ниски количества не са вредни за здравето. Всъщност освен в плодовете и зеленчуците нитрати се добавят и към различни колбаси, за да засилят цвета на месото. Когато обаче човек погълне по един или друг начин повече нитрати, могат да се появят стомашни разстройства, алергични реакции, а в някои редки случаи - и нарушения в отделителната система.

В кои плодове и зеленчуци по принцип се получава натрупване на по-значителни количества нитрати?
Нитратите се натрупват повече в зелените плодове и зеленчуци. Например много по-голяма е вероятността да попаднете на силно нитратна краставица, отколкото на силно нитратен домат. Най-голяма е концентрацията на нитрати в края на зеленчуците, към дръжката, и в кората. Тъй като тези вещества са водоразтворими, ако измием добре или накиснем за по-дълго време във вода, да речем, една маруля, количеството на нитратите в нея веднага рязко намалява.

Имате ли информация с какъв произход основно са земеделските продукти, които се внасят в България?
Най-големите вносители на плодове и зеленчуци за България логично са Гърция и Турция. Все пак тези две страни са най-близо до нас в географско отношение, а това е от огромно значение. А иначе имаме и внос от по-екзотични дестинации - като Йордания и Бразилия. От първата внасяме краставици, а от втората – предимно ядки. 

Как ние самите като потребители можем да сме сигурни за безопасността на зеленчуците и плодовете, които консумираме?
По принцип трябва да купувате продукти от големи вериги магазини, тъй  като за тях със сигурност се знае, че са регистрирани на българския пазар. Това означава, че те изследват своята стока, сами водят входящ контрол и гарантират за качеството на продуктите, които предлагат. Избягвайте да пазарувате от уличните търговци, които са често срещани из нашите градове. Те почти никога нямат регистрации и не може да имате никакви гаранции за безопасността на плодовете и зеленчуците, които ви продават.

Коментари