Публикация

Болките в гърба при майките

Болките в гърба при майките

Възможно ли е най-прекрасният момент от живота на една жена – раждането на нейното дете и последвалите грижи за него, да доведат до сериозни проблеми в костно-мускулната система и до влошаването на един вече същетвуващ проблем?


Възможно ли е най-прекрасният момент от живота на една жена – раждането на нейното дете и последвалите грижи за него, да доведат до сериозни проблеми в костно-мускулната система и до влошаването на един вече съществуващ проблем? Оказва се, че това е не толкова рядка ситуация, само че всяка млада майка е склонна да пренебрегне собственото си състояние в името на вниманието към детето.

 

Историята на 33-годишната Нели Зафирова показва и обратната страна – как откривайки проблема навреме и предприемайки действия, за да го отстрани, една майка е още по-полезна за себе си и за своето малко съкровище.

 

„Преди година и половина родих. Вследствие на самото раждане и последвалите грижи за детето започнах да усещам болки ниско в кръста, в лумбалната област, които с течение на времето се усилваха“, споделя самата Нели. Диагностицирана със сколиоза още преди години, в онзи момент лекарите й казват, че изменението в стойката й не е притеснително, но на този етап то вече рефлектира върху общото й състояние и младата жена започва да търси лечение.

 

Разбирайки от свои близки за методите на хиропрактиката, Нели се обръща към Американската клиника за гръбначни заболявания и нейните специалисти с много големи надежди. Тук вече измененията в костно-мускулната система, предизвикани от сколиозата, са прецизно измерени – 18 градуса; установява се, че тя е довела и до появата на дискова херния, а като добавка лекарите откриват проблеми и във врата й.

 

Нели не губи време, а веднага започва курс на лечение – в Американската клиника за гръбначни заболявания той е индивидуален за всеки пациент. От самото начало тя е убедена, че всичко, което направи, ще й помогне. При нея процедурите продължават два месеца и половина, а тя самата споделя, че още след 4-ата ежедневните болки във врата й значително намаляват, а след 6-ото посещение при специалистите по хиропрактика напълно изчезват. Освен процедурите в Клиниката, лекарите изготвят за нея и рехабилитационен комплекс, който тя прилага сама у дома: „Сигурна съм, че упражненията вкъщи са 50% от лечението. Ясно е, че няма как проблеми, които са наслагвани с години, да се оправят напълно за два месеца или с 25 процедури. Затова правя тези упражнения, отделям време, защото знам, че така ще се оправя. Важно е да се вземат мерки навреме - аз го направих“.

 

Важно е и човек да наблюдава сам себе си и да си дава сметка, че в превенцията срещу проблемите на опорно-двигателния апарат наистина се крие по-голямата част от решението. Както самата Нели споделя: „Хиропрактиката всъщност е комплекс от много неща, но най-вече от упражнения. Аз никога не съм правила упражнения и със сигурност при мен това е фактор номер едно за всички проблеми, които имам. Защото липсата на движение и упражнения допринасят за появата на такива състояния“.

 

 The American Spinal Clinic

Акушерство и гинекология Ортопедия и травматология Педиатрия Болки в гърба Болки в гърдите Болки в коляното Болки в мускулите Болки в рамото Болки в ставите Бременност Гръбначни изкривявания Дископатия Здравни съвети и лайфстайл Раждане Сколиоза Схванат врат Болки в гърба болки в гърба и кръста болки в гърба и гърдите Болки в гърдите болки в коленете лечение Болки в мускулите Болки в рамото болки в рамото лечение болки в рамото и плешката Болки в ставите Бременност Дископатия дискова херния Сколиоза болки във врата болки в шията хиропрактика дете бременни жени родители болки в кръста болки в тила бременност и физически упражнения американска клиника за гръбначни заболявания

Коментари

Анонимен
26 окт 2017 13:43

Здравейте, аз също съм диагностицирана със сколиоза и също след раждане силно се обостриха болките в кръста. Знам, че прегледът и лечението за всеки пациент са строго индивидуални, но все пак, може ли да ме ориентирате колко е струвал във вашата клиника този курс на лечение от 2 месеца и половина , който описвате. Благодаря