Публикация

Повече регулация и засилен контрол при издаването на болнични листове

Повече регулация и засилен контрол при издаването на болнични листове

Предстоят проверки и законови промени


Повече регулация и засилен контрол в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти. Това са част от мерките срещу злоупотребата с болнични листове, съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров след среща при премиера, на която присъстваха и министърът на финансите, и управителят на НОИ.

Един от акцентите на днешното заседание на Министерския съвет беше тревожната тенденция за ръст на издаваните болнични – и като бройка, и като финансов ресурс, нужен за покриването им. Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират растящия брой на болничните, предстоят проверки и промяна в нормативни актове, коментира здравният министър проф. Петров, цитиран от ресорното ведомство.

Наблюдават се райони със засилено издаване на болнични листове, фирми, чиито служители при изпадането й в неплатежоспособност изведнъж се оказват масово с болнични, и други ситуации, които водят до сериозен ръст на разходите на общественото осигуряване и трябва да се предприемат спешни действия, стана ясно след срещата.

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов посочи, че за последните шест години броят на болничните е нараснал с 60% според анализ на временната нетрудоспособност.

Коментари