Публикация

Д-р Стойчо Кацаров: Бюджет 2018 - надувайте фанфарите, ама по-тихичко

Д-р Стойчо Кацаров: Бюджет 2018 - надувайте фанфарите, ама по-тихичко

*Коментар на председателя на Управителния съвет на ЦЗПЗ


Опитите за внушение, че публичните разходи за здраве през 2018 г. са много увеличени, че новият бюджет давал повече за заплати и за здраве и прочее са малко прибързани и леко преувеличени. В действителност бюджетът на Министерството на здравеопазването е увеличен от 458 на 495 милиона лева

За НЗОК Министерството на финансите дава увеличение от 3,450 милиона на 3,805 милиона лева. Номиналното увеличение на публичните разходи за здраве е 400 милиона лева и те ще достигнат 4,3 милиарда през 2018 г. Това е точно 4,2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, при прогнозен БВП за 2018 г. от 102 млрд. лева.

Същото съотношение на публичните разходи за здраве - между 4 и 4,5 % от БВП, може да се види във всяка една от последните 15 години. Единствената държава в ЕС, която отделя по-малко публични средства за здраве, е Кипър. Следователно макар номинално разходите да растат, реално публичните средства за здравеопазване остават на нивата от предишните години.

Така че нека бъдем реалисти. Номинално увеличение на публичните разходи за здраве има, както има номинално увеличение на разходите на Народното събрание, Министерския съвет и всички държавни органи и ведомства. Например разходите на Министерството на финансите се увеличават от 427 за 2017 г. на 476 милиона лева за 2018 г., което като процент дори e по-голямо от нарастването в здравеопазването.

Онези, които сега започват да спорят колко от парите да отидат за общопрактикуващите, пък колко за болниците, за лабораториите, за зъболекарите, за лекарства и прочее, нека знаят, че спорът им е за 0,1% от БВП. Точно с толкова ще се увеличат здравноосигурителните плащания през 2018 г. от 3,2% на 3,3%. 

Така, че по-полека с дитирамбите. Надувайте фанфарите, ама по-тихичко. Малко скромност няма да навреди. 

___________

* Мнението на д-р Стойчо Кацаров е публикувано на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). 

Коментари