Публикация

Болницата в Димитровград ще съди НЗОК заради неизплатени средства

Болницата в Димитровград ще съди НЗОК заради неизплатени средства

Касата дължи на здравното заведение около 150 000 лв. за надлимитна дейност


Болница „Св. Екатерина“ в Димитровград ще съди здравната каса заради заработените и неизплатени надлимитни средства.

Това съобщи кметът Иво Димов, цитиран от Дарик радио. Той увери, че общинската администрация ще съдейства напълно на лечебното заведение за делото. 

Вчера заетите в болницата заявиха с открито писмо до кмета, общинския съвет, здравното министерство, омбудсмана и медиите недоволството си, че от 2015 г. до момента получават процент от трудовите си възнаграждения. Те поискаха спешни мерки за стабилизиране на общинската болница, както и общината ежегодно да предвижда в бюджета си средства за нея. 

По думите на управителя д-р Матей Матеев НЗОК дължи на здравното заведение около 150 000 лв. Около 200 000 лв. са необходими за заплатите на персонала в пълен размер.
Д-р Матеев съобщи, че договорът му за управление е изтекъл в края на юли и на 20 октомври е депозирал заявление, че не желае повече да заема поста. Той не отрече, че общината е помагала многократно на болницата, за да бъдат намалени старите й задължения от над 4 млн. лв. до 1.5 млн. лв.

Кметът изтъкна, че в последните 6 години община Димитровград е предоставила 1,2 млн. лв. на МБАЛ „Св. Екатерина“. Няма законен начин обаче, да даваме средства за заплати, тъй като болницата е търговско дружество, уточни той.

От тазгодишния бюджет са изплатени дори повече от заложените 180 000 лв., като предстои и сега да преведем около 20 000 лв., но те няма да достигнат до хората под формата на заплати, посочи кметът.

Той допълни , че положението в димитровградската болница не е много по-различно от това на други общински лечебни заведения в страната. 

Коментари