Публикация

Може ли да развием диабет тип 2, ако вземаме статини?

Може ли да развием диабет тип 2, ако вземаме статини?

Ново изследване в САЩ показва, че това не е изключено, но ползите за сърцето многократно надвишават какъвто и да е потенциален риск от препаратите


Статините – медикаменти за понижаване на холестерола, намаляват риска от сърдечно заболяване, но в същото време може да увеличат вероятността да развиете диабет тип 2, показва ново изследване в САЩ, съобщава изданието WebMD.
При пациенти, които са с висок риск да развият диабет тип 2, статините наистина изглежда увеличават риска от развитие на болестта с около 30 процента, обяснява водещият изследовател в проучването д-р Джил Крендъл, която е преподавател по медицина и директор на клиничните изследвания за диабет в Колежа по медицина „Албърт Айнщайн“ в Ню Йорк.  Това обаче не означава, че който и да е пациент трябва да се откаже от статините, подчертава д-р Крендъл.

За какво да следят лекарите

„Ползите от статините по отношение на сърдечносъдовия риск са толкова големи и така добре установени, че нашата препоръка не е пациентите да спрат да вземат статини, а да бъдат наблюдавани за евентуално развитие на диабет, когато са на статини“, обяснява тя. 
Новото изследване е анализ на данни, събрани от друго продължаващо и в момента изследване в САЩ. В него се наблюдават повече от 3200 възрастни от 27 диабетни центъра в страната. Всички участници в проучването са с наднормено тегло или пък затлъстели. В началото на изследването при всички били установени признаци, че метаболизмът им не обработва достатъчно добре захарта. Степента на метаболитните проблеми обаче не била достатъчно голяма, за да им бъде поставена диагнозата диабет тип 2. 

 

 

Участниците в изследването били избрани на случаен принцип, като били приложени 3 терапии - промени в начина на живот, които да доведат до умерено намаляване на теглото, прием на лекарства или прием на плацебо. 
В края на терапевтичната програма пациентите били помолени да участват в 10-годишна проследяваща програма. В нейните рамки специалисти измервали кръвната им захар 2 пъти годишно, проследявало се и какви статини вземат. 
В началото на периода 4 процента от участниците вземали статини. В края, в тази група влизали около една трета от пациентите.

Отделянето на инсулин спада

Проучването е с наблюдателен статут, така че не може да демонстрира причинно-следствена връзка. Изследователите обаче измервали нивата на отделения инсулин и на инсулиновата резистентност. Отделянето на инсулин спада, когато пациентите вземат статини, обяснява д-р Крендъл. По-малко инсулин ще доведе до по-високи нива на кръвната захар. От друга страна, няма индикация, че статините влияят на инсулиновата резистентност, обяснява д-р Крендъл.
Макар да не са включени в изследването, хората, които вече са с диабет тип 2, трябва да бъдат следени много внимателно за повишение на кръвната им захар, когато започват да вземат статини, съветва д-р Крендъл. „Засега данните са доста ограничени, макар че със сигурност има непроверени разкази на пациенти как кръвната им захар се покачва, когато някой мине на статини“.

Специалистката също така смята, че нивата на кръвната захар не са такова голямо притеснение за хора, които нямат диабет или някои от рисковите фактори за диабет, когато започнат да вземат статини. Освен наднормено тегло, тези фактори включват напреднала възраст, високо кръвно налягане и фамилно предразположение към диабет.  Рискът да се развие диабет обаче може да се окаже реален при хора на 50 г. и над тази възраст, които са с преддиабет, но не го знаят, подчертава д-р Джил Крендъл.

Данните от изследването бяха публикувани през октомври в сп. BMJ Open Diabetes Research & Care.

Коментари