Публикация

Може ли болката в краката ви да е причинена от проблем в гръбнака?

Почти всеки човек е имал неврологична болка в крака преди, било то от лоши обувки или нещо анатомично като неврома. Нервната болка в краката често се провокира от проблеми в самия крак, но в някои случаи може да бъде причинена от проблем с лумбалния ви гръбнак.


Почти всеки човек е имал неврологична болка в крака преди, било то от лоши обувки или нещо анатомично като неврома. Нервната болка в краката  често се провокира от проблеми в самия крак, но в някои случаи може да бъде причинена от проблем с лумбалния ви гръбнак.

Болки в краката от седалищен нерв
Болката на седалищният нерв  обикновено е съпроводена с остра болка в крака.
Болка в нервите, причинена от проблем на гръбначния стълб
    Ако сте като повечето хора, може да бъдете изненадани да научите, че нервната болка в краката ви може да бъде причинена от проблем в област, толкова далече, колкото е лумбалната част на гръбначния стълб (долната част на гърба).
Този тип болки в краката настъпват, когато основен медицински проблем, свързан с лумбалния ви гръбнак, предизвиква симптоми на ишиас по седалищния нерв в крака. На свой ред, тези болезнени симптоми могат да се движат по целия път надолу на нервите в крака.

Ишиасът е резултат от компресирането на лумбалните спинални нерви, които съставят седалищния ви нерв.
Общите причини, свързани с проявата на ишиас включват:

    
- Лумбална дискова херния
    
- Лумбална дегенеративна дискова болест
    
- Дегенеративна спондилолистеза
    
- Исхемична спондилолистеза
    
- Лумбална спинална стеноза

Местни причини за нервна болка


Докато проблемът с гръбначния ви стълб може да е причина за болката в краката, важно е да запомните, че в крака ви има множество нерви и всички от тях могат да бъдат притиснати или раздразнени в самия крак. Например, тесните обувки - а вероятно и високите токчета - могат да притиснат нервите и да предизвикат парене или мравучкащо усещане.

Освен това „царевица“ може да се развие в или около пръстите на краката. Царевиците растат с течение на времето в резултат на прекомерно триене и могат да компресират нервите в близост и да причинят болка и други симптоми. Друга възможна причина за нервна болка в краката ви е неврома на Мортън, която представлява удебеляване на тъканта около нерв в крака ви.


Определяне на източника на болката на краката

При всички възможни причини за нервна болка в крака, как можете да определите дали болката в краката ви е провокирана от проблем на лумбалната част на гръбначния стълб? Основната индикация за това дали болката в краката е причинена от проблем с гръбнака е, ако изпитвате и болка в краката. Това включва и:
   - 
Трудност при изправяне на крака или ходене на пръсти.
   - 
Тежест или слабост на краката.

Също така е по-честа болката в краката, свързана с проблем на лумбалната част на гръбначния стълб, да се появи само от едната страна на тялото. Ако и двата крака са засегнати, е по-малко вероятно да е ишиас, но състояния, свързани с гръбначния стълб, като лумбална спинална стеноза или спондилолистеза, могат да доведат до симптоми в двата крака.

Планирайте посещение при вашия лекар

Важно е да насрочите среща с вашия лекар, за да получите точна диагноза за причината за болката в краката. Това е така, защото трябва да лекувате основната причина за болката на краката, а не само симптомите - и лечението на различните причини за болка в краката може да се различава много. Например, лумбална дискова херния може да изисква топлинна терапия и упражнения, докато царевица на пръстите ви често може да се третира с нови обувки и топла вода.

Добрата новина е, че повечето случаи на ишиас се уреждат в рамките на 6 до 12 седмици, така че ако болката в краката е причинена от ишиас, вероятно няма да се наложи да се справяте с дългосрочни симптоми.

Коментари

Анонимен
26 окт 2017 13:50

Здравейте, интересува ме възможна ли е обратната зависимост - болки в кръста да са предизвикани от проблем в крака, например спаднал свод да причинява болки в кръста? И ако е възможно, очаква ли се при диагностициране на някаква форма на плоскостъпие и съответно употреба на ортопедични стелки и обувки, болката в кръста да изчезне

Здравейте, анонимен.. Възможно е. При промяна в едно от стъпалата, следва промяна по веригата нагоре: коляно, тазът се завърта, увлича лумбалната област и достига до шията. В следствие на стресът от натоварването е почти сигурно, че ще се прояви като болка в областта на кръста в даден етап. При корекция е възможно подобрение, но терапията не се изчерпва със стелка или обувка. При правилно диагностициране ще има и правилно лечение.
 

Здравейте,напълно вярвам на написаното..Преди години болки в ябълката според скенер се дължи на дискова херния. Добре че направих ЕМР ,който показа че причината е шип ,който притиска нерв, след месеци от само себе си болката изчезна/явно шипа си бе намерил легло и не притискаше повече нерва/. Сега това се повтаря с левия крак, но се различава по това, че болката се мести, ту в колянната капачка, ту в ябълката, ту като натискам с пръст по протежение на крака до коляното.Болката се засилва през нощта или когато се заседя повече... дали да се консултирам с нервохируг или ортопед или да изчакам, да не би нов шип да се е появил...моля за съвет, не мога да приложа лечение поради факта че няма конкретно място за болката, която се мести...благодаря

Здравейте, г-жо Тенева. Консултация със специалист и изследване е наложително, защото без правилна диагноза, няма правилно лечение. Костните шипове не изчезват сами, отстраняват се само по хирургичен път. Възможно е да имате т.н. бурсит или нещо друго да причинява възпаление. Консултирайте се с невролог и след това пристъпете към лечение.

Здравейте имам възпален седалищен нерв причинен от остеохондроза в лумбалната област имам болки в седалището на подбедрицата от външна страна стига до глезена имам изтръпване на пръстите на крака отскоро крака ми започна да отича и да се подува най-силно в глезена Възможно ли е тоя оток да е предизвикан от възпаления нерв или да търся причината на друго място