Публикация

МЗ възобновява онлайн търга, но само за онколекарства 

МЗ възобновява онлайн търга, но само за онколекарства 

На следващ етап за останалите медикаменти ще има нова процедура


Министерството на здравеопазването продължава процедурата за сключване на рамкови споразумения за централизирано закупуване на лекарства за нуждите на болниците.

 

Процедурата ще се проведе изцяло електронно и само за противотуморни лекарствени продукти, за които средствата се възстановяват от НЗОК на лечебните заведения на основание чл. 45, ал. 18 от ЗЗО. 

 

Това съобщава ведомството, като уточнява, че причината търгът да продължи само за тези лекарства е, че едно от най-големите бюджетни пера на касата се формира именно от тях. Това са медикаменти, прилагани в болничната помощ и заплащани от НЗОК, извън цената на клиничните пътеки и амбулаторните процедури.

 

Останалите лекарствени продукти са включени в клиничните пътеки и не се заплащат отделно от НЗОК. По тази причина МЗ прекратява позициите по обществената поръчка, за да даде на лечебните заведения възможност да променят заявените количества и да включат нови групи лекарствени продукти в заявките си. На следващ етап, след обобщаване на актуализираните заявки, министерството ще обяви нова открита процедура по сключване на рамкови споразумения чрез провеждане на електронен търг.

 

Процедурата за електронната платформа беше обявена през ноември 2016 г., но впоследствие беше спряна заради обжалвания. След като производствата приключиха в полза на МЗ, министерството и разработчикът на системата предприеха действия по техническата ѝ подготовка за възобновяване на търга.

 

В съответствие със законовите разпоредби документацията ще бъде видима на сайта на министерството и на електронния адрес на системата на 30 октомври.

Коментари