Публикация

От печата: НЗОК иска мораториум за нови лекарства и болници 

От печата: НЗОК иска мораториум за нови лекарства и болници 

Причината - касата всяка година има преразходи в бюджета си


Догодина здравната каса да не може да сключва договори за финансиране на нови болници и да не плаща нови лекарства, предлага Надзорният съвет на НЗОК в проектобюджета за 2018 г. Идеята е изобщо да не се финансират нови структури и медикаменти. 

 

Това пише в. „Сега“, като уточнява, че досега подобен мораториум имаше само за болници, получили разрешително за дейност в рамките на същата календарна година. Причината е, че касата всяка година има преразходи в бюджета си. За да стане факт предложението обаче, то трябва да се одобри от парламента.

 

Пакетът лечение, който плаща касата, е свръхразширен и в този бюджет не може да се обезпечи, смята управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. Според него касата трябва да поема само базово лечение, а високотехнологичните и алтернативни методи трябва да са извън финансирането на институцията. Наредбата за основния пакет беше отменена на първа инстанция от ВАС. Ако това стане и на втора, МЗ ще трябва да публикува нов основен пакет, но е възможно той да стане обект на договаряне между касата и лекарския съюз, а не да се определя от държавата. Засега обаче такава законова промяна не е обявена“, изтъква всекидневникът.

 

От публикацията става ясно още, че здравната каса е променила проекта си на бюджет и ще предложи на правителството и парламента вариант с леко увеличени средства за личните лекари и още по-голям ръст на парите за болници.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари