Публикация

Ранната менопауза - по-честа при жени с тегло под нормата

Ранната менопауза - по-честа при жени с тегло под нормата

Тийнейджърските години и драстичното сваляне на тегло на средна възраст оказват важно влияние, установи наблюдение на 80 000 жени в САЩ


Жени, които през по-голямата част от живота си са били с тегло под нормата, е много по-вероятно да навлязат в ранна менопауза, преди да навършат 45 години, показва ново проучване, проведено в САЩ.

 

Установено е, че това важи за жени, които на тази възраст са с тегло под нормата, които са били преди това с ниско тегло или които на няколко пъти са имали драматичен спад в теглото, съобщава изданието Medical daily.

 

Дамите в тези групи са в повишен риск да минат през ранна менопауза по естествен път в сравнение  с жени с нормално тегло. Като цяло, при жените с тегло под нормата има 30 процента  по-голяма вероятност от ранна менопауза, показват данните от изследването, публикувани в сп. Human Reproduction.

 

Жените наблюдавани 22 години

 

Изводите са направени на базата на анализ на данни за 80 000 жени в САЩ, които са проследявани  от края на младежките им години до периода на менопаузата (във възрастта между 25 г.  и 42 г.) . Жените били проследени клинически между 1989 г. и 2011 г., като били събирани данни за тяхната височина, тегло и дали са навлезли в менопаузата. Събирани били и данни за евентуална хормонална терапия, като информацията била обновявана на всеки 2 години.

 

С помощта на въпросници изследователите също така събрали данни за тийнейджърските години на жените, които не са били обхванати от проучването.

 

Тийнейджърските години и драстичното сваляне на тегло на средна възраст оказват важно влияниеЕкипът установил, че тийнейджърските години са важни, тъй като оказват влияние върху риска от ранна менопауза. Жените, които били с много ниско тегло в годините непосредствено след тийнейджърските, както и през  средната възраст, били в повишен риск в сравнение с жените, които били нормално слаби или пък с тегло в нормата за възрастта.

 

В групата с тегло под нормата влизат жени, които са естествено слаби, както и такива, които страдат от хранителното разстройство анорексия, поясняват учените.

Оказва се, че жените с наднормено тегло, на другия край на скалата, са по-малко застрашени от ранна менопауза, показва проучването.

 

Защо може да е опасна?

 

Ранната менопауза може да е проблем за жените в общества, където дамите изчакват заради кариера или по други причини, преди да станат майки. Ранната менопауза обаче носи и негативи, които не са свързани с плодовитостта. Изследователите припомнят как други проучвания са открили връзка между ранната менопауза и сърдечните заболявания, както и остеопорозата.  Макар че генетичните фактори до известна степен определят опасността от ранна менопауза, роля играят също стилът на живот и рискови фактори като безплодие и околна среда, обясняват от екипа.

 

Ясна връзка тегло под нормата – ранна менопауза

 

Предишни изследвания върху възможната връзка между теглото и менопаузата не са стигнали до категорични резултати. Новото проучване обаче показва ясна връзка между двете. Жените в групата, които са сваляли поне по 9 кг няколко пъти във възрастта между 18 и 35 години, което учените наричат „драстично махало на теглото“, са по-застрашени от ранна менопауза, показват данните.  

Има също така и други фактори, които влияят на възрастта, в която жената навлиза в менопаузата. Сред тях е броят на яйцеклетките в яйчниците на жената, което е генетично предопределено.

 

 

Как влияе теглото?

 

Около 3.5 процента от жените в изследването навлезли в ранна менопауза, показват данните. Все още не е ясно как точно по-ниското тегло може да е свързано с ранната менопауза. Известно е обаче, че внезапните промени в теглото на жената оказват влияние върху менструалния й цикъл. Драстичната загуба на тегло е свързана с липсата на менструация, известна като аменорея. Тя се дължи на хормонален дисбаланс. Интензивните тренировки също се свързват от някои специалисти с липсата на менструален цикъл.

Тези изводи имат важни последствия за жените и за техните лекуващи лекари, обяснява изследователката д-р Катлийн Жегда в изявление, направено от Европейското общество за репродукция и размножаване. Според нея жените с тегло под нормата може да пожелаят да обсъдят със своя лекар възможните приложения на изводите от това изследване.

 

Коментари