Публикация

Британски изследователи: Има трети тип диабет

Британски изследователи: Има трети тип диабет

Тип 3с много често се бърка с диабет тип 2, твърди ново изследване


Британски изследователи твърдят, че съществува трети тип диабет, който досега е бил диагностициран погрешно като диабет тип 2, съобщава изданието News Medical.

Името му е диабет тип 3с, пишат учените в ноемврийското издание на сп. Diabetes Care.

 

За 10-годишния период на изследването има диагностицирани 31 789 нови случая на диабет във Великобритания, установил екипът. 1.5% от тях са диагностицирани като диабет тип 2, а би трябвало да бъдат диагностицирани като диабет тип 3с. Отделно, 1% от случаите на диабет 3с погрешка са диагностицирани като диабет тип 1, твърди екипът.

 

От всички изследвани пациенти, 559 случая на диабет се дължат на предишни травми на панкреаса, установява изследването. 87.8% от тях са диагностицирани грешно като диабет тип 2, макар че всъщност се касае за диабет тип 3с. По-малко от 3% от случаите са диагностицирани правилно като диабет тип 3с. Според изследователите диабет тип 3с е различен от тип 1 и от тип 2.

 

Видове диабет

 

Захарният диабет е хронично заболяване, което се характеризира с постоянно повишено ниво на кръвната захар. То е резултат на недостиг или липса на инсулин, нарушено действие на инсулина или и на двете причини едновременно. Захарният диабет се счита за водеща причина за развитието на слепота, хронична бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания в глобален мащаб.

 

  • Диабет тип 1 се развива, когато организмът развива антитела, които убиват бета клетките на панкреаса, произвеждащи хормона инсулин. Това води до недостиг на инсулин в организма и човек не е способен да се справи с кръвната захар. Така се развива диабет, който обикновено се диагностицира в детска възраст. Пациентът се нуждае от редовни инжекции с инсулин.
  • Диабет тип 2 е форма на диабет, при която произвежданият от организма инсулин не отговаря на нуждите му. Това може да се дължи на няколко причини, включително затлъстяване и инсулинова резистентност.  В този случай нивото на инсулин в кръвта може да е нормално, но нивото на кръвната захар да е повишено, и това да доведе до развитието на диабет и на неговите усложнения. Този тип диабет се свързва с нездравословен начин на живот и обикновено се диагностицира в края на 30-те и 40-те години на човека
  • Според британските изследователи, диабет тип 3с се развива след увреждане на панкреаса в резултат на възпаление, операция, рак или заболяване като циститна фиброза. В този случай панкреасът не успява да произведе адекватни количества инсулин и освен това човек не е в състояние да преработва храната нормално. Този тип диабет се среща при 5 до 10 процента от населението в западните държави.

 

Какви са изводите?

Пациентите с диабет тип 3с са малка част от всички пациенти с това заболяване, но все този тип диабет е по-често срещан, отколкото се смяташе досега, обяснява изследователят Андрю МакГавърн от Университета на Съри. 
Клиницисти и специалисти трябва да са наясно с все по-увеличаващия се брой на случаите на този тип диабет. Тези пациенти имат нужда от инсулин, за да контролират кръвната глюкоза. Освен това трябва допълнително да приемат ензими, така че да могат да обработват нормално храната си. Точната диагноза ще спомогне и за правилното лечение на пациентите, подчертава Андрю МакГавърн.

 

 

 

Коментари