Публикация

От печата: Болниците са приели само 6600 неосигурени за своя сметка

От печата: Болниците са приели само 6600 неосигурени за своя сметка

Те са им стрували общо 3.6 млн. лв. 


Едва 6649 са били хората без здравни вноски, приети от болниците у нас и лекувани за сметка на самите лечебни заведения за времето от 1 януари до 30 септември тази година. Това е струвало на болниците общо малко над 3.6 млн. лв., информира в. „Сега“.

 

За сравнение - здравната каса плаща около 2 млн. хоспитализации годишно, а бюджетът й за болнична помощ е над 1.4 млрд. лв. за тази година. Различните данни пък сочат, че неосигурените у нас са между 400 000 и почти 1.4 млн. души, като цифрата варира според това дали са включени и хората, които от години са в чужбина, пояснява изданието.

 

Най-много приети неосигурени са обявени в София-град - 882-ма души, следват Пловдив със 762-ма и Бургас с 643-ма. Впечатление правят ниският брой неосигурени във Варна - 248 лекувани, и високият в сравнително по-малката област Хасково - 493 (основно поети от обществените болници в Хасково и Харманли). В Сливен, където има голямо ромско население, лекуваните неосигурени са едва 58.
 

Данните за лечението на неосигурени са от здравната каса и не е ясно дали обхващат 100% от болниците. Те бяха поискани за справка от Надзорния съвет на НЗОК, а подаването им от клиниките към районните каси е доброволно. Десетки болници са посочили, че са лекували за своя сметка 0 неосигурени, но не е ясно дали това означава, че просто не са приемали хора без вноски или не са подали информация към НЗОК, отбелязва изданието.
 

Най-много неосигурени за своя сметка е приела университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив - 396 души за 9 месеца, които са стрували над 114 хиляди лева на лечебното заведение. 

 

В Плевен държавната университетска болница „Георги Странски“ е лекувала 308 неосигурени, което й е струвало почти 162 000 лв. 

 

В София първенци по приети неосигурени са държавните болници. „Пирогов“ е приел 262-ма души без осигуровки, а лечението им е струвало 276 000 лв. В УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" са лекували 146 души, което е струвало 152 000 лв. Във Военномедицинската академия са приети 132-ма, в УМБАЛ „Света Анна“ - 105. От частните болници в столицата „Токуда“ е декларирала 20 души, ортопедичната „Витоша“ - 4, а за останалите обаче данните са нула, допълва всекидневникът.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари